Tuinklusjes voor juli (1): hortensia stekken

Mariëtte Laan

28-06-2019 06:44:45

hortensia stekken - tuinklusjes juli

Hortensia stekken, goed water geven, salie plukken en proeven… kom mee de tuin in, ontdek wat er nu bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Wij geven elke week een uitgelezen selectie tuinklusjes voor het weekend.

Hortensia stekken

Zo stek je je favoriete hortensia:

 • Knip niet-bloeiende (géén bruine of houtige) scheuten van zo’n 10 cm lengte vlak boven een knop af.
 • Haal het onderste blad eraf en snijd de onderkant met een mes schuin af.
 • Knip de rest van het blad dat er nog aanzit in de breedte doormidden, zodat het blad niet te veel water verdampt.
 • Zet de scheuten met drie tegelijk in potten met stekgrond en dek ze de eerste weken af met plastic waar je wat gaatjes in prikt.
 • Na een maand in de (half)schaduw hebben ze al genoeg wortels om ze op te potten.

gieter - water geven - tuinklusjes juli

De kunst van het water geven

Tijdens een natte zomer geef je alleen planten die in potten staan extra water. Maar in droge zomers, en deze zomer lijkt er een te worden, is goed water geven een kunst:

 • Geef eerst de planten water die ondiep wortelen, zoals eenjarigen. Laat eerst wat water rond om de plant in de grond trekken, geef daarna de rest van een flinke plens.
 • Sproei de borders en het gazon altijd ’s morgens vroeg of ’s avonds, overdag verdampt het water te snel.

Tip: Lees hier over planten die lang zónder water kunnen.

Creatief met kruiden

 • Echte salie (Salvia officinalis) is een van onze favoriete mediterrane kruidenplanten. Hij is makkelijk, met zijn grijsgroene blad het hele jaar door mooi in een pot of in de volle grond, en heeft een grootse reputatie als keuken- en geneeskrachtig kruid. Lekker in sauzen en bij wat vettere vis- en vlees-gerechten (salie maakt zwaar eten beter verteerbaar). Gebruik er weinig van en combineer met zo min mogelijk andere kruiden om de smaak goed tot uiting te laten komen. Zeker proberen: frituur de blaadjes kort en knapperig voor een smakelijke borrelsnack. Het leuke is dat je van salie het hele jaar kunt plukken. De paarsblauwe, aarvormige bloemen die van juni tot en met augustus aan de plant verschijnen doen het goed in een salade. Laat salie binnen overwinteren.
 • Lavendel bloeit en geurt er nu op los. Gedroogd blijft lavendel zijn geur behouden. Het aroma is het krachtigst als de eerste twee bloemen van de aar nét open zijn. Het moment dus om ze te knippen – aan het begin of einde van een droge, zonnige dag, omdat de geur dan optimaal is – en te drogen als bundeltje. Bind de stengels bij elkaar door er een elastiekje omheen te draaien. Hang het bundeltje op een droge, donkere en goed geventileerde plek. Na 2 tot 4 weken zijn de bloemen droog. Als je geen genoeg krijgt van lavendel, lees dan hier verder.

En verder in de tuin:

vogelbadje - tuinklusjes juli

 • Zet een vogelbadje neer. Voor jou leuk om naar te kijken, voor vogels belangrijk om af te koelen en hun verenpak in conditie te houden. Vogels nemen het liefst een bad in een ondiepe plas water. Imiteer zo’n plas met een royale, lage schaal die in het midden niet dieper is dan 3 tot 5 cm. Zet of hang de schaal op een plaats waar katten zich niet schuil kunnen houden.
 • Snoei uitgebloeide pioenrozen pas als het blad helemaal bruin is geworden. Alles over pioenen lees je hier.

FOTOGRAFIE: 123RF/WILLIAM COLLINS (BLAUWE HORTENSIA’S), ISTOCK. ILLUSTRATIE: ISTOCK

Nu in de winkel!

Meer Kamerplanten