Brouwerij Bøgedal Bryghus

Anne Bonthuis

17 oktober 2015

Gitte Holmboe en Casper Vorting namen hun intrek in een oude koeienstal op het erf van Bøgedal, de boerderij van zijn ouders in de Vejle Vallei. Met gebruikte materialen en respect voor herinneringen toverden ze het voormalige bijgebouw om tot een robuuste, no-nonsense woning én werkplek. Want het stel brouwt ook samen een van de beste ambachtelijke biertjes van Denemarken. brouwerijbogedalquote Casper Vorting omschrijft zichzelf als een ‘chef-kok van een kleine keuken’. De 49-jarige Deen brouwt samen met zijn vrouw Gitte Holmboe bier dat luistert naar de naam Bøgedal. Hun brouwerij, Bøgedal Bryghus, ligt in een vallei, niet ver van de stad Vejle aan de oostkust van Jutland. “Wij brouwen op een traditionele manier,” legt Casper uit. “Gemiddeld bestaat de productie uit maximaal 800 flessen. Geen enkele partij is exact hetzelfde, ook al gebruiken we hetzelfde recept.” In het proeflokaal staat een kast vol met fraaie flessen. “Die heeft Gitte ontworpen,” zegt Casper niet zonder trots. “Ze vond dat ons bier een mooie fles verdient en heeft er eentje bedacht met de allure van een champagnefles.” Op de etiketten zien we een nummer staan. Het verwijst, zo horen we van Casper, naar de brouwsessie waartoe ze behoren. Elke sessie of partij is uniek. Afgelopen september zijn Gitte (42) en Casper begonnen met het brouwen van nummer 308. BØGEDAL BRYGHUS                         BØGEDAL BRYGHUS “Geen idee hoe de smaak zich zal ontwikkelen,” lacht Casper. “Het blijft een spannend proces dat zich niet volledig laat sturen. Wij zijn een microbrouwerij en gebruiken alleen natuurlijke ingrediënten. We controleren de temperatuur niet, de gisting verloopt volledig natuurlijk. Je kunt ons niet vergelijken met een grote bierbrouwer als Carlsberg waar ze alle stappen beïnvloeden en altijd dezelfde smaak produceren. Feitelijk maken wij het bier zoals men dat in deze streken eeuwen geleden al deed. Elke boer brouwde vroeger zijn eigen gerstenat. ‘Godøl’ noemden ze dat hier, oftewel ‘goedbier’ dat voor feestjes uit de kast werd gehaald. Het is rijk, helder en bezit veel natuurlijke suikers. Wij verbouwen ook net als vroeger zelf de hop en gerst en doen tijdens het brouwproces nog alles met de hand.” Bier van Bøgedal proeven? Het bier van Gitte Holmboe en Casper Vorting is niet verkrijgbaar in Nederlandse winkels. Het bier is wel te bestellen via hun site. Op afspraak is iedereen welkom voor een bezoek aan de brouwerij met aansluitend een proeverij. Gitte Holmboe en Casper Vorting Bøgedal Bryghus, Høllundvej 9 DK 7100 Vejle 0045 40116268 / 0045 20296268 www.bogedal.com Stijl van het huis bekijken? Dat kan via deze link.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Reisverhalen