Het Ruyterhuis

Anne Bonthuis

24 augustus 2016

Mens en dier zijn welkom in Het Ruiterhuys in Bakkum: in deze B&B met gasterij mag namelijk ook het paard meekomen. Na een lekker maal bij eigenaren Frank en Nikki la Croix, wacht een comfortabel appartement, recht boven de stal.

Net even anders

Met zijn gepotdekselde zwarte muren, stoere balken en gebinten én hooiberg lijkt het alsof de grote schuur waarin Het Ruiterhuys is gevestigd er al heel lang staat. Niets is minder waar: de gasterij met B&B in het Noord-Hollandse Bakkum werd zo’n vijf jaar geleden gebouwd. “Die uitstraling is wel wat we wilden bereiken”, vertelt eigenaar Frank la Croix. Samen met zijn vrouw Nikki bedacht hij een nieuwe bestemming voor deze landelijke locatie aan de voet van de Kennemerduinen. De stallen hoorden bij de stoeterij die Nikki’s ouders in de jaren negentig begonnen. “De stallen waren niet langer rendabel. Verkopen was eigenlijk geen optie, zo graag wilden we hier blijven wonen en werken. Een plek ook, die je iederéén zou gunnen…” Zo ontstond het idee voor een gasterij waar iedereen welkom is. Jong en oud, mens en dier, voor even of voor een paar nachtjes. Het Ruiterhuys is meer dan een restaurant en B&B dus. Net even anders dan anders. Ruiterhuijs1

Houtkachel voor de hooikamer

Hoe het eruit moest gaan zien, had Frank precies in zijn hoofd. Hij ontwierp het gebouw en maakte een maquette van zwart karton, compleet met hooiberg, veranda en een stapel hakhout naast de voordeur. Nikki: “Van takjes uit de tuin, het zag er geweldig uit. Een glazen corridor moest de verbinding vormen tussen de stallen en het restaurant.” Voor de sfeer maakte het stel een moodboard van knipsels uit woonbladen. De uitstraling moest landelijk zijn, met veel hout en warme tinten grijs en beige. Robuuste vloeren, deuren met roedeverdeling, grote houten tafels, veel nisjes, zitjes en een vide. Plus een grote haard in de eetzaal, een kleinere op de veranda en een houtkachel voor de ‘hooikamer’, de ruimte boven de hooiberg. Ruiterhuijs2

Steigerdelen in visgraatpatroon

Bij de bouw zijn waar mogelijk historische bouwmaterialen gebruikt. De zevenenhalve meter hoge schouw in het restaurant werd naar authentiek voorbeeld – inclusief beluchtingluikjes – gebouwd van oude bakstenen. “Zomer of winter, hier brandt de haard. Alleen als het echt warm is, gaat hij pas ’s avonds aan.” Het past bij de landelijke huisstijl van Frank en Nikki. Wat niet oud was, werd op ambachtelijke wijze verwerkt of ‘oud’ gemaakt, en alle balken werden met pen-en-gatverbindingen verbonden. “Voor de hoge houten plafonds vroegen we de aannemer latten van ongelijke breedte te gebruiken; zo deden ze dat vroeger. Van ons hoeft het niet allemaal strak en regelmatig.” Boven, op de vide, wilden ze graag een eiken vloer, maar het budget liet dat niet meer toe. Nu liggen er oude steigerdelen, wel in visgraat. Nikki: “In een tijdschrift zag ik mooie, gecapitonneerde eetkamerstoelen. Alleen vond ik de rugleuningen te hoog voor in het restaurant. Dus zochten we iemand die dergelijke leren stoelen op de gewenste maat kon maken. Dat werd meubelmaker Hans Jutstra, uit Hoogeveen. Een man met gouden handen, die kan maken wat je wilt. Ook de terrastafels, boomstamplanken en restauranttafels zijn van zijn hand.” Ruiterhuijsslaapkamer

Huisvarkens lopen in en uit

Het resultaat is een sfeervolle pleisterplaats die dagelijks geopend is, waar Frank en Nikki zeven dagen per week aanwezig zijn, en ‘oma Koek’ – Franks moeder – de taarten bakt. In de deels open keuken is te zien hoe de kok de bestellingen bereidt. De zitjes op het terras voor de serre en onder de fruitbomen kijken uit over weilanden waar de paarden van de familie grazen. De kippen scharrelen tussen de tafeltjes door, terwijl de huisvarkens in en uit lopen.

Tijm en rozemarijn uit de tuin

Frank: “Onze keuken is goed en stoer, zonder liflafjes. Voor elk wat wils, zoveel mogelijk bereid met seizoensgebonden producten. Blijven verrassen en investeren in kwaliteit, daar draait het om, en alles net even anders. Geen tosti van casinobrood, maar een rond focaccia-achtig broodje,gepresenteerd op een plank. En onze high tea serveren we op een houten etagère. Met een klein soepje erbij in een weckpot.”

Ruiterhuijs4

Ook paarden kunnen blijven slapen

Wie niet alleen wil blijven eten, maar ook logeren, kan de B&B reserveren. Ook paarden zijn welkom; via een glazen gang lopen logés van de gasterij naar de stallen, waar ook de entree naar de B&B is. Een trap voert naar het royale appartement, dat geschikt is voor twee volwassenen en twee kinderen. Wat meteen in het oog springt, zijn de haard en de grote keuken. Ook fijn: een romantische bedstee als slaapplaats en een beschut balkon met uitzicht op de vijvertuin. Frank: “Het was de bedoeling dat we half gasterij, half B&B zouden worden. Alleen zijn we sinds de opening een beetje overweldigd door het succes. Voordat we alles goed en wel op de rit hadden, waren er alweer aanpassingen nodig. De keuken moest groter en er diende meer opslagruimte te komen.” Wat niet is, kan nog komen. Frank zou Frank niet zijn, als hij daar geen ideeën over had. Ruiterhuijs3

Overnachten in Het Ruiterhuys

Mens en dier zijn welkom in B&B Het Ruiterhuys, waarvan het logeerappartement zich recht boven de stallen bevindt. Het dakterras geeft uitzicht op een vijver en op het Noord-Hollands Duinreservaat. Dat biedt volop mogelijkheden voor fiets- en wandeltochten door het bos, de duinen en het strand van Castricum. Prijzen vanaf €80 per nacht bij een verblijf van minimaal twee nachten. Het Ruiterhuys, Heereweg 83, Bakkum (gemeente Castricum), hetruiterhuys.nl Tekst Renate Wilms | Fotografie Pauline Joosten Ruiterhuijs5

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer B&B Selectie