West-Brabant: zilt, zoet en zalig

Marjolein ter Braak

28 mei 2019

Brabant

Zilt, zoet en zalig, oftewel: ansjovis, aardbeien en asperges. Deze lekkernijen zijn vanaf de late lente de paradepaardjes van de Brabantse Wal. Hoe leuk is het om op de fiets de verschillende adresjes langs te gaan en ter plekke te proeven van al dat lekkers? Dat kan met de speciale Dutch Cuisine route, die je meevoert door het veelzijdige landschap van West-Brabant. 

– Deze advertorial kwam tot stand in samenwerking met VisitBrabant en Routebureau Brabant- 

Brabant Amper onderweg of we zijn alweer afgestapt. De orangerie Mattemburgh van het gelijknamige, historische landgoed is te mooi om links te laten liggen. Daar waar eens de imposante collectie kuipplanten stond, is nu een restaurant. Een idee van uitbaters Frank en Marloes van Akkeren die midden in dit verstilde park een eetbaar landgoed wilden creëren. De keuken gebruikt zo veel mogelijk eigen groenten en fruit, gecombineerd met producten uit de streek. Op de kaart staan niet het vlees of de vis centraal, maar de seizoengroentes. Naast prei en komkommer natuurlijk ook asperges. Vers afgestoken door de boer iets verderop.

Langs weide, bos en water

Van de besloten sfeer van stijltuinen en 150 hectare bos leidt de route ineens naar open gebied. Het pad snijdt kilometerslang dwars door lage, frisgroene weides zo ver het oog reikt met op rechts de oneindige watervlakte van de Oosterschelde. Een stukje zuidelijker, in de richting van Ossendrecht wordt het landschap lieflijker. Het fietspad wordt omzoomd met metershoge hagen van rododendrons. Er doemt een berkenbos op, gevolgd door heidevlaktes. Dit bijzonder gevarieerde landschap met natuurgebieden, zee en een uniek zoetwatergetijdengebied, maakt het fietsen zo leuk en is typerend voor de Brabantse Wal.

Asperges met een vleugje zilt

Vers geplukte aardbeien en asperges te koop! Overal langs de fietsroute staan borden die verleiden tot afstappen. Het is fijn inslaan in de uitgebreide winkel van aspergehoeve Koolen in Ossendrecht, pal langs het fietspad. Onder het mom van gezond snacken is een bakje sappige, dieprode aardbeien zo leeg gesnoept. Op de toonbank staan bakken vol glanzende, roomkleurige asperges. Van vingerdun tot vorstelijk dik. Voor in de salade zijn ook bosjes baby-asperges te koop. De zilte smaak van de asperges is te danken aan het zuivere grondwater van de Kalmthoutse Heide en de zilte zeelucht die vanuit Zeeland over de Brabantse wal waait. Brabant

Ambachtelijke snacks

Hartige trek gekregen? Iets verderop, op de kruising met de Abdijlaan, ligt restaurant Jagtlust. Achter het moderne restaurant staat een frietwagen waar van donderdag tot en met zondag, zelf gesneden friet, eigen gemaakte frikandellen en andere ambachtelijke snacks worden gebakken. Schuin aan de overkant, goed verscholen achter de abdijbossen, ligt nog een uitspanning: de Volksabdij. Deze voormalige abdij is nu een hotel-restaurant met een uitgebreide bierkaart en drie huisgemaakte speciaalbieren. 

Zelf fruit plukken

Vlak bij de eindbestemming, aan de rand van de stad, stappen we af bij Frankenfruit. Een vierde generatie fruitteeltbedrijf gerund door moeder Brina Franken en haar vier volwassen zoons en dochters. Vanaf juni tot eind oktober kun je hier zelf kersen, pruimen, peren, appels, zachtfruit en allerlei groentes plukken. Aan de lange tafels op het terras genieten wij van een versgeperst kweeperen/appelsapje. Je koopt gewoon een fles sap naar keuze en pakt glazen uit de kast. Dat tekent de gemoedelijke sfeer hier. In de boomgaard scharrelen kippen. Een uitgelezen rustpunt na een dag vol smakelijke indrukken. 

De culinaire routes

Meer tips voor goed eten in Brabant en de culinaire routes vind je op www.visitbrabant.com en www.dutch-cuisineroutes.nl. De routes zijn zo gekozen dat je naar eigen smaak kiest welke boeren, vissers en keukens je aan wilt doen. Proef de trots van West-Brabant, de triple A: superieure ansjovis, de ziltige asperges en de blozende aardbeien. Ontdek de zoete suikerhistorie van Breda en omgeving en geniet van de bijzondere lokale wijnen en bieren.  Brabant

Leuke adresjes

Restaurants

  1. Restaurant Hemingway met Bib Gourmandmenu heeft een eerlijke, verfijnde keuken waar met passie wordt gekookt door een jonge brigade. Hemmingway is aangesloten bij Dutch Cuisine en serveert Dutch Cuisine gerechten. Grote Markt 36 Bergen op Zoom
  2. Alleen al voor de locatie is Orangerie Mattemburgh een bezoek waard: op een historische landgoed, met groenten uit eigen tuin. Antwerpsestraatweg 181, Hoogerheide
  3. Restaurant Jagersrust met van do t/m zo een frietwagen met zelfgemaakte friet, frikandellen, goede gevulde rundvleeskroketten en natuurstoofvlees. Putseweg 21 Ossendrecht
  4. Restaurant De Blauwe Pauw, onderdeel van de Volksabdij is een bijzondere plek bij het grenspark Kalmthoutse heide. Prima vertrekpunt of voor een tussenstop onderweg. Onze Lieve Vrouwe Ter Duinenlaan 199, Ossendrecht

Logeren De Draak, oudste hotel van Nederland in een prachtig, eeuwenoud pand in hartje Bergen op Zoom. Grote Markt 36 Bergen op Zoom Asperges, aardbeien en heel veel fruit

  1. Aardbeien en asperges eten (ook met versautomaat) bij Frank en Carola Hereijgers Polderweg 2a Lepelstraat
  2. Aspergehoeve Koolen met uitgebreide winkel. Putseweg 46, Ossendrecht
  3. Fruit van de familie Franken: Hier pluk je zelf appels, pruimen, peren, kersen, frambozen en groenten als snij- en spekbonen, courgettes en suikermaïs. In de winkel is ook sap, jam en chutney en nog veel meer te koop. Buiten op het terras staan lange tafels waar je kunt picknicken met een fles sap van eigen land, afgesloten met een ijsje van eigen fruit. Regelmatig is er bakdag waarop er lekkere taarten met eigen producten worden geserveerd. Balsedreeg 1, Bergen op zoom

Mee met de visser Weervisser Cor van Dort uit Bergen op Zoom vaart vanaf mei uit om zijn netten te inspecteren op ansjovis. Stichting Behoud Weervisserij organiseert vaartochten om de eeuwenoude vangstmethode op de beroemde Bergse ansjovis mee te maken. Deelname aan boord van De Marjoes kost 22,50 p.p. Meer weten? Het verkooppunt van de Bergse ansjovis van Van Dort is Artilleriestraat 63, Bergen op Zoom. Afhankelijk van het seizoen verkoopt Van Dort naast ansjovis ook geep, makreel, panharing, paling, krab en zeekraal. Brabant BEELD: BEELD WERKT | TEKST: MARGRIET DE GROOT

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Advertorial