Zwitserse eetcultuur

seasons

6 januari 2014

Gastblog Jacqueline Wegink, berghotel Hamilton Lodge Waaraan denk je als je het hebt over de Nederlandse eetcultuur: hooguit aan boerenkool of zuurkool met worst, erwtensoep en pannenkoeken en dan is de opsomming al gauw compleet. De Nederlander staat open voor allerlei culturen en dit zie je ook terug in wat hij eet. In Zwitserland is dat anders, de Zwitserse kost neemt een belangrijk deel in van het dagelijks leven. Het is zelfs meestal het onderwerp van gesprek. Ik ben nogal eens met de trein onderweg tussen Wallis en Berner Oberland en dan hoor ik het al: ‘vanmorgen heb ik een Gipfeli (croissant)  gegeten en die was zo goed gebakken, het juiste deeg, de perfecte temperatuur en knapperig, niet te hard niet te zacht.’ Dan komt de volgende: ‘nou ik had een Birger Müesli op het ontbijt  staan, de avond ervoor had ik hem al toebereid, want ja dan is ie op zijn best, het moet een nacht inweken.’’  En wat had je er dan in gedaan’,  vraagt de medereiziger: ‘Geraspte appel van de appels uit mijn tuin, verse vijgen van de vijgenboom van mijn buurman, honing van Bio winkel Eggli…’De derde reiziger doet er nog een schepje bovenop, hij had Zopf genuttigd als ontbijt, natuurlijk ook zelf gebakken. Zofp is een gevlochten brood op basis van roomboter, rijk aan calorieën maar oh zo lekker. Hij vertelde: ‘ik heb er abrikozenjam opgedaan gemaakt van Wallische abrikozen, ja de abrikozen waren goed dit jaar. Zoet en vlezig…’en zo keuvelen ze verder, het gesprek is nog lang niet ten einde. Elk kanton kent zijn specialiteiten. De receptuur staat vast, geen vleugje Oriënt dat er over de jaren is ingewaaid, geen Aziatische touch. Gewoon het recept van overgrootmoeder op oma, van oma op dochter en zo verder: Engadiner Nusstorte, Zürcher Geschnetzeltes (gerecht met fijn gesneden kalfsvlees en rösti) Schweinsteak Walliser Art (met tomaten en speck ‘überbacken), Abrikozenkuchen en Merinque met Emmenthaler Doppelrahm. Allemaal heerlijke gerechten die de Zwitserse cultuur heeft voortgebracht en welke met man en macht worden behouden. Op onze menukaarten vind je zulke ‘Speisen’ ook terug en oh wee als de kok op ons verzoek heeft gesleuteld aan het recept. De Zwitserse gast merkt het meteen en zal niet nalaten te zeggen: ‘So machen wir das hier nicht’ en dan wordt vriendelijk het recept noch eens even uit te doeken gedaan. Tot slot het recept van Bircher Muesli. Ä Guete! (oftewel: eet smakelijk!). Jacqueline Wegink, berghotel Hamilton Lodge

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overig