Trek in natuur

seasons

7 februari 2014

wintergroente henk ruseler

wintergroente henk ruseler-Gastblog van boswachter Henk Ruseler- Het is nog winter maar de afgelopen dagen heb ik in mijn tuin alweer houtduiven zien baltsen. De verwachtte sneeuw zit niet in de lucht maar enkel in de naam van de witte bloempjes die dit jaar wel erg vroeg mijn gazon opfleuren. En hoewel mijn moestuin nog vol staat met wintergroente, krijg ik in een winter als deze, alweer trek in de eerste groente uit de wilde natuur. Eten uit de natuur is lekker en gezond, het is namelijk rijk aan vitamines en mineralen. Bovendien is het binnenkort weer volop beschikbaar. Voor iedereen die zin heeft in iets anders dan wat in de schappen van de groente- en fruitboer te vinden is. Ik herinner mij nog de smaak van bosbes en braam die als tussendoortje onderweg op het menu stonden tijdens de zomerse tochten die ik met mijn ouders over de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug maakte. Inmiddels heb ik ontdekt dat de natuur veel meer te bieden heeft en dat de grote groentewinkel vanaf het vroege voorjaar zijn deuren opent. Het assortiment is tegenwoordig in veel boeken beschreven maar nog belangrijker, er staan ook nog goede recepten in! En je hoeft voor natuurgroente vaak niet lang te zoeken want veel daarvan vind je vlak naast de deur. Zo kun je heerlijke salades maken van zevenblad, look zonder look en paardenbloem. Ook de wortels van grote klis, pastinaak en teunisbloem zijn gekookt of gestoofd niet te versmaden. Persoonlijk ben ik nogal verzot op de brandnetel. Ruim voordat ik de eerste spinazie uit mijn moestuin kan oogsten knip ik de jonge scheuten van de brandnetel, die na een paar zonnige dagen in maart ruim voorradig zijn. Even kort koken, fijn snijden en stoven met ui of knoflook maakt van het netelige onkruid een heerlijk en gezond gerecht. Want naast een ruime hoeveelheid mineralen, bevatten brandnetels vitamine C, A en B. En of dat allemaal nog niet genoeg is, een maaltje brandnetels bevat antioxidanten en heeft een zuiverende werking. Met de natuur als groenteboer krijgt een wandeling of fietstocht ineens een andere dimensie wanneer het de jager/verzamelaar in ons wakker maakt. Maar let op! Oogst niet langs drukke wegen of plaatsen waar een hovenier zijn gifspuit leegde. Zorg bovendien dat trek in natuur niet overgaat in al te grote honger, want er moet voor onze vliegende en kruipende medeschepselen wel wat over blijven. Henk Ruseler Boswachter Het Nationale Park De Hoge Veluwe

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overig