Tamworth-varken

seasons

19 februari 2014

Tamworth-varken

Tamworth-varken De prachtig oranjerood gekleurde scharrelvarkens van 
Liz Shankland hebben behalve een stamboom een zonnig, sociaal karakter. Prijswinnaars van een bevlogen boerin. 300 kilo gemoedelijkheid: Tamworth-varken Tamworth-varkens zijn oranjerood van kleur en danken hun naam aan het gelijknamige stadje in Stafford-shire. Ze worden inmiddels overal in Groot-Brittannië (inclusief de Ierse Republiek) gefokt, maar het totale aantal zeugen met een stamboom bedraagt nog geen vijfhonderd. Tamworths krijgen gemiddeld minder jongen dan commerciële rassen. Daar staat tegenover dat ze een lust voor het oog zijn met hun mooie, rechte rug en een paar stevige, kaarsrechte poten. Hun gewicht kan tot wel driehonderd (!) kilo oplopen. Door hun ‘sociale vaardigheden’ zijn ze makkelijker in de omgang (lees: onder controle te houden) dan andere varkens-soorten. Het vlees van de Tamworth is van uitstekende kwaliteit. Scharrelvarkens 
in Nederland Van alle dieren die in het kader 
van een diervriendelijk bestaan de titel ‘scharrel’ mogen dragen is het varken het oudste. In 1986 zijn de voorwaarden waaronder varkens-
vlees als ‘scharrelvlees’ verkocht mag worden vastgelegd. Tamworth-varken Er bestaan strenge richtlijnen wat betreft huisvesting en voeding: 
er moet voldoende stro zijn en de varkens horen een vrije uitloop te hebben. Gebruik van hormonen is verboden, water moet onbeperkt beschikbaar zijn en hun menu moet voor een deel uit ruwvoer (als maïs en hooi) bestaan. * Er zijn zo’n tachtig veehouders in Nederland die het scharrelkeurmerk hebben, waaronder, voor zover wij weten, maar één veehouder is die Tamworth-varkens houdt.(*Bron: scharrelvlees.net) Tamworth-varken Meer over Tamworth-varkens 
op www.biggingerpigs.com Boeken van Liz zijn o.a. te koop via www.lizshankland.com Het hele artikel vindt u in Seasons 2-2014. Hier te bestellen en zonder verzendkosten bij u thuisbezorgd. Tekst Erik Nieuwenhuis Fotografie Andries de la Lande Cremer

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overig