Roggewielen

seasons

22 september 2009

De grote wielen van roggebloem zijn een klassiek Scandinavisch recept. Oorspronkelijk werden de crackers in deze speciale vorm gemaakt om ze, opgehangen aan stokken op zolder, goed buiten het bereik van muizen en andere snoeplustige belagers 
te kunnen bewaren. Roggewielen 

  • 300 gram tarwebloem
  • 100 gram fijn roggemeel
  • 1 theelepel fijn zeezout
  • 3 deciliter lauwwarm water
  • 1½ theelepel verse gist (verkruimeld)
  • 3 theelepels honing
  • 1 theelepel zonnebloemolie
        Doe de tarwebloem, het roggemeel en het zout 
in een kom. Roer in een andere kom het water, de gist en de honing goed door elkaar. Meng het gistmengsel door de droge ingrediënten en 
laat het deeg afgedekt 10 minuten rusten.
        Wrijf vervolgens het werkblad in met de zonnebloemolie en kneed hierop het deeg circa 15 seconden. Doe het deeg terug in de kom en laat het nog 
eens 10 minuten rusten. Herhaal bovenstaande handelingen nog twee keer.
      Verwarm de oven voor op 200˚ C. Verdeel het deeg in 10 stukken en maak hier balletjes van. Bestrooi het werkblad met een beetje tarwebloem en rol de 10 deegbolletjes uit tot ronde schijven van ongeveer 20 centimeter elk. Steek met een uitsteekvormpje of met een glaasje van 3 tot 4 cm doorsnede een rondje uit het midden van het deeg. Leg per keer twee deegwielen op een met bloem bestoven bakblik en bak ze in 8-10 minuten mooi bruin. Laat ten slotte de deegwielen afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte doos. Heerlijk met gerookte zalm en roomkaas.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Lunchgerecht