Rode kool op z’n Zweeds

seasons

20 oktober 2009

Rodekool-op-zn-zweedsVoor 6-8 personen Traditie: Een kerstdiner zonder rode kool is geen kerstdiner in Zweden. In dit klassieke recept wordt de kool heel lang zachtjes gesmoord zodat het heerlijk zacht van structuur en smaak wordt. Ingrediënten:

  • 1 kilo rode kool
  • 4 eetlepels boter
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • kaneelstokje
  • 5 eetlepels water
  • 5 eetlepels rode-wijnazijn
  • 1 hele ui
  • 4 eetlepels rode bessenjam

Houd 8 mooie bladeren rode kool apart voor de varkenslende. Verwijder het hart en snijd de rest in dunne reepjes. Doe de boter, suiker, zout, kaneelstokje, het water en de azijn in een grote pan. Breng dit mengsel aan de kook. Doe de kool en de ui in de pan als de boter en de suiker zijn gesmolten. Roer goed door en breng opnieuw aan de kook. Laat alles half afgedekt op laag vuur ca. 1,5 uur smoren. Controleer af en toe of de kool niet droog kookt. Voeg eventueel een beetje water toe. Voeg ongeveer 10 minuten voordat de kool gaar is de jam toe en haal de ui er uit. .Daarna de pan geheel sluiten en de inhoud gaar laten smoren op een matige hitte. Als de kool dreigt droog te koken een beetje water toevoegen.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Bijgerecht