Roast turkey with apple
 and pecan stuffing

seasons

2 oktober 2009

roastturkeyKalkoen met pecannoten-appelvulling. Hoofdgerecht voor 6-8 personen Stuffing De eerste wilde kalkoenen die gegeten werden, waren een beetje schraal. Om het hoofdgerecht wat gewicht te geven werd de vogel daarom gevuld. Nu is de stuffing van de kalkoen bijna belangrijker dan de kalkoen zelf en vormt de vulling een belangrijk gespreksonderwerp aan tafel. Recepten worden van generatie op generatie doorgegeven. Pecannoten De pecannoten die in deze vulling gebruikt worden, komen ook oorspronkelijk uit Amerika. De naam pecan is de naam die de Algonquian-indianen aan de boom gaven. De noten vormden een belangrijke voedselbron voor de indianen. De noot lijkt een beetje op een walnoot, maar heeft een zachtere smaak. De gladde glimmende doppen van de pecannoten zijn gemakkelijk te kraken. Ingrediënten:

  • 1 babykalkoen van 3 kilo
  • 6 sneetjes oud witbrood
  • 150 gram pecannoten
  • 75 gram boter
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 1 grote goudrenet, in kleine blokjes
  • 1 takje verse salie, in dunne reepjes
  • 250 milliliter appelsap
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • 200 milliliter gevogeltefond
  • 75 gram waterkers

Laat de kalkoen op kamertemperatuur komen. Verkruimel de sneetjes brood met korst in de keukenmachine. Voeg de noten toe en maal ze ook fijn. Verhit 25 gram boter in een koekenpan en fruit de ui en bleekselderij heel zachtjes glazig. Schep de appelblokjes erdoor en bak ze 1-2 minuten mee. Schep dan het broodmengsel en de salie erdoor en roer er 100 milliliter appelsap door. Breng de vulling pittig op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 175° C. Bestrooi de buikholte van de kalkoen met zout en peper en schep de vulling erin. Trek het vel over de opening en steek dit vast met cocktailprikkers. Bestrooi de buitenkant van de kalkoen met zout en peper en wrijf hem rondom in met boter. Leg de kalkoen op een rooster in een braadslede en schenk de rest van het appelsap op de bodem. Schuif deze in het midden van de oven. Rooster de kalkoen in 1½ – 2 uur mooi goudbruin en gaar, schep er elk halfuur braadvocht uit de braadslede over. Dek de kalkoen als deze te bruin wordt, eventueel af met aluminiumfolie. Leg de kalkoen op een warme schaal en houd hem warm in de uitgeschakelde oven. Schenk het braadvocht in een pan en voeg de fond toe. Kook het geheel op hoog vuur in tot een lichtgebonden jus. Verwijder de grove takjes uit de waterkers en verdeel de waterkers rond de kalkoen. Zet de cornbread muffins (zie recept) rond de kalkoen. Serveer met de jus, cranberrycompote en de geroosterde zoete aardappelen.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht