Polentatoastjes met baccala

seasons

1 oktober 2009

Antipasta voor 6-8 personen Voor de baccala:

  • 250 gram gedroogde kabeljauw (stokvis)
  • 250 milliliter volle melk
  • 125 milliliter Italiaanse olijfolie extra vergine
  • 2 tenen knoflook, heel fijn gehakt
  • 2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
  • zout, versgemalen zwarte peper

Voor de polentatoastjes:

  • 100 gram polenta
  • 4-5 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels zwarte olijven zonder pit, in vieren
  • 1 eetlepel kappertjes

Baccala – stokvis – ontbreekt tijdens geen enkel traditioneel kerstmaal. In dit recept wordt deze gedroogde vis gecombineerd met polentatoastjes. Begin twee dagen tevoren met dit recept. Dat is de tijd die nodig is om de stokvis te weken. Week de gedroogde kabeljauw twee dagen in koud water, ververs het water om de acht uur. Laat de kabeljauw in een zeef uitlekken en leg de vis daarna in een pan. Voeg de melk en 250 milliliter water toe en breng het geheel aan de kook. Laat de vis zonder deksel 40 minuten heel zachtjes sudderen. Laat de kabeljauw weer uitlekken. Trek stukjes vel eraf en verwijder eventuele graatjes. Snijd de vis in stukjes en doe ze over in de keukenmachine. Pureer de vis in de keukenmachine of in een vijzel en voeg de olijfolie al draaiend in een dun straaltje toe. Meng de knoflook en peterselie erdoor en breng de baccala op smaak met zout en peper. Laat de baccala nog een halfuur staan, zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen. Maak intussen de polenta: breng 300 milliliter water met 1 theelepel zout aan de kook en roer de polenta erdoor. Kook de polenta al roerend tot het mengsel dik wordt en van de panwand loslaat. Stort de polenta op een bakplaat en strijk het uit tot een plak van 4 -6 millimeter dik. Laat de plak opstijven en steek er met een vis uitsteekvormpje of glas (5 cm) rondjes uit. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de polentatoastjes (in gedeelten) knapperig bruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Bestrijk de toastjes met de baccala en leg ze op een schaal. Garneer met de olijven en kappertjes.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overig