Luciabroodjes (lussekatter)

seasons

20 oktober 2009

Voor 10 broodjes Traditie: In heel Zweden zie je op 13 december in het wit geklede meisjes in optocht lopen. Op hun hoofd dragen ze een krans met kaarsen, en ook in hun hand houden ze een kaars. Wat is er aan de hand? Op die datum vieren de Zweden het festival van Sint Lucia. De traditie schrijft voor dat het jongste meisje in de familie, zo gekleed, zoete Luciabroodjes rondbrengen. Haar broertjes en zusjes volgen al zingend met een kaars in de hand. Ingrediënten:

  • 3,5 deciliter lauwwarme melk
  • 150 gram boter
  • een paar draadjes saffraan
  • 2,5 zakjes droge gist
  • 850 gram bloem + extra om te bestuiven
  • ½ theelepel zout
  • 100 gram suiker
  • 20 gedroogde cranberry’s
  • losgeklopt ei

Verwarm de melk met de boter tot de boter gesmolten is. Voeg de saffraan toe. Laat afkoelen tot de melk lauw is. Meng in een kom alle ingrediënten en kneed er een soepel deeg van. Voeg eventueel wat extra melk of juist wat extra bloem toe. Laat het deeg in een afgedekte kom op een warme plek ca. 1 uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld. Verdeel het deeg in 10 stukken en rol er staafjes van. Leg ze in een S-vorm neer op een ingevet bakblik. Leg een cranberry in het midden van elke krul. Laat de broodjes afgedekt met een theedoek nog ca. 30 minuten rijzen of tot ze in volume zijn verdubbeld. Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Bestrijk de broodjes met wat losgeklopt ei en bak ze in ca. 15 minuten goudbruin en gaar.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Bijgerecht