Jan-in-de-zak met dadel en oranjebloesem en zoete boter

seasons

20 oktober 2009

Dessert voor 4-6 personen Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 500 gram bloem
  • 1 eetlepel oranjebloesemwater
  • 75 gram rozijnen
  • 75 gram dadels zonder pit in stukjes
  • 75 gram gewelde abrikozen in stukjes
  • 4 deciliter lauwe melk
  • 50 gram verse gist of 1 zakje gist
  • ½ theelepel zout
  • 2 deciliter honing
  • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden
  • 4 eetlepels zachte boter
  • 4 eetlepels poedersuiker

Klop de eieren los, voeg de bloem, de lauwe melk en het oranjebloesemwater toe en roer tot een deeg zonder klontjes. Meng de gewassen rozijnen, dadels en de abrikozen en de met een weinig lauwe melk aangemengde gist of het zakje gist door. Laat het deeg afgedekt op een lauwwarme plaats ± ½ uur rijzen en roer er dan het zout door. Doe het deeg in een met lauw water uitgespoelde en van binnen met bloem bestrooide kussensloop of theedoek. Bind het kussensloop of de theedoek dicht, maar zorg ervoor dat er voldoende ruimte blijft voor het uitrijzen. Kook de jan-in-de-zak in ± 3 uur zachtjes in een pan met water dat tegen de kook aan wordt gehouden. Leg een bordje op de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen. De jan-in-de-zak is gaar als er een mes droog uit komt. Breng de honing met het vanillestokje aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes trekken. Roer de boter met de poedersuiker tot een smeuïge massa. Snijd de jan-in-de-zak in plakken en serveer met de siroop en zoete boter.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Nagerecht