Harengs marinés avec des tartares de betteraves

seasons

1 oktober 2009

Gemarineerde haring met tartaar van bietjes Voorgerecht voor 4-6 personen Ingrediënten:

  • 250 milliliter droge witte wijn
  • 1 wortel, in plakjes
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 5 zwarte peperkorrels
  • 1 kruidnagel
  • 3 takjes tijm
  • 3 takjes peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 eetlepels witte-wijnazijn
  • 2-3 schoongemaakte zoute haringen
  • 5 eetlepel olijfolie extra vierge
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 gekookte bietjes
  • 2 mooie kleine struikjes witlof
  • 80 gram mosterdsla of rucola
  • 2 eetlepels bieslook, heel fijngeknipt

Ook al is de Champagne-streek beroemd om zijn kostbare bubbels, de keuken is over het algemeen eenvoudig. Bietjes groeien goed in deze noordelijke streken van Frankrijk. In dit recept worden ze gecombineerd met gemarineerde haring. Breng in een pan de wijn met de wortel, ui, peperkorrels, kruidnagel, tijm, peterselie en laurier aan de kook en laat dit mengsel 15-20 minuten zachtjes koken tot de wortel gaar is. Voeg 3 eetlepels wijnazijn toe en laat het geheel nog 2 minuten koken. Halveer de haringen in de lengte en snijd het staartje weg. Leg de haringen naast elkaar in een schaal en schenk de warme marinade erover. Druppel er een eetlepel olijfolie over. Laat de marinade afkoelen en zet de haringen dan afgedekt in de koelkast. Laat ze minstens een dag marineren. Klop in een kom een dressing van 2 eetlepels wijnazijn, 3 eetlepels olijfolie, Dijonmosterd en zout en peper naar smaak. Wrijf de velletjes van de bietjes en snijd de bietjes in heel kleine blokjes. Schep de bietjes door de dressing en laat ze minstens een uur staan. Snijd de stronkjes van de struikjes witlof en maak de blaadjes los. Verdeel de witlofblaadjes en mosterdsla over grote borden. Dep de haringfilets droog en leg ze in het midden van de salade. Schep de bietjestartaar met een lepel uit de dressing en schep de blokjes in een dikke reep op de haring en strooi de bieslook erover. Druppel de overgebleven dressing van de bietjes over de witlof en mosterdsla.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overig