Eendenbout met pastinaak en pompoen uit de oven

seasons

2 oktober 2009

eendenboutHoofdgerecht voor 4 personen Deze tamme eendenbout wordt eerst langzaam gegaard in de oven. Niet zoals confit de canard, er wordt geen vet toegevoegd. Op het laatst gaan de groenten erbij. Zo worden ze niet te gaar, maar nemen wel alle aroma’s van de eend op. Ingrediënten:

  • 4 eendenbouten
  • ½ eetlepel zwarte peperkorrels
  • ½ eetlepel roze peperkorrels
  • 3 pimentkorrels
  • ½ kaneelstokje
  • 1 eetlepel zeezout (fleur de sel)
  • 3 pastinaken
  • ½ kleine oranje pompoen
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 3 takjes tijm in stukken geknipt
  • 100 gram halfdroge tomaatjes op olie

Laat de eendenbouten op kamertemperatuur komen. Wrijf de zwarte en roze peperkorrels met de piment en kaneel in een vijzel tot een grof poeder en meng er dan 2 theelepels zout door. Wrijf de eendenbouten op het stuk waar geen vel zit in met het pepermengsel. Leg de bouten met de velkant naar boven in een braadslede of ovenschaal. Schuif de schaal in de oven en schakel de oven dan in op 150° C. Laat de eendenbouten in 2-2½ uur gaar worden. Bedruip ze regelmatig met het vet dat uit het vel smelt. Schil intussen de pastinaken met een dunschiller en snijd ze in grove stukken. Verwijder de pitten uit de pompoen en snijd de pompoen in grove stukken (de schil mag blijven zitten). Schep in een grote kom de stukken pastinaak om met de stukken pompoen, knoflookplakjes, tijm en de tomaatjes. Neem de braadslede uit de oven en verwarm de oven voor op 200° C. Leg de bouten op een bord en schenk het meeste vet uit de braadslede in een hittebestendig kommetje. Zorg dat er een dun laagje vet in de braadslede achterblijft. Schep de groenten door het vet en strooi er wat zout en peper over. Leg de eenden-bouten ertussen. Schuif de braadslede weer terug in de oven en rooster de groenten in 20-30 minuten knapperig bruin en gaar. Nu wordt ook het vel van de eendenbouten knapperig. Serveer met knolselderijpuree of couscous.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht