De andere artisjok

freaveadmin

5 oktober 2012

Kardoen

KardoenTijdens mijn reis, onlangs naar Marokko mocht ik proeven van de bladeren van kardoen. Kardoen is een miniversie van de artisjok, waar ik dol op ben. De bladeren waren heerlijk bereid in een stoofschotel van lamsvlees. In zuidelijke landen, maar ook in Frankrijk wordt dit groenteproduct normaal aangevoerd; bij ons staat kardoen op het lijstje met vergeten groenten. De smaak is fantastisch, een beetje tussen artisjok en asperges in. Mocht je de zaden in de tuin hebben geplant, dan kun je in september en oktober oogsten. De bladeren worden zachter van smaak door de stelen te bleken of door er jute of stro omheen te binden en dit 2 á 3 weken te laten zitten. In Marokko doen ze dit niet. Om het klaar te maken gebruik je alleen de stelen van de bladeren en je raspt er -net als bij bleekselderij- de taaie nerven vanaf.  Snijd kleine stukjes van 3 a 4 cm van en stoof of kook die lang, zo’n 2 uur. De combinatie met lamsvlees is superlekker. Geen kardoen in de tuin? De bladeren zijn in deze tijd te koop op biologische markten of bij de Turkse of Marokkaanse groentewinkel. Echt een aanrader. Dit weekend ga ik de combinatie zelf eens proberen in een Tajine.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overig