Culinair het jaar rond

Anne Bonthuis

2 maart 2013

Een Franse supermarkt heeft een ander assortiment dan een Nederlandse, zeker op het platteland. Je vindt er nog allerlei soorten orgaanvlees, eend, kwartel, stokvis en nylon huishoudschorten. De seizoensproducten vind ik het meest boeiend. Begin januari struikel je bij de ingang al over een grote bladerdeegtaart met amandelspijs: de galette des Rois. Hij heeft wat weg van onze amandelstaaf en is bedoeld voor Driekoningen. Bij de taart zit een goudkartonnen kroontje dat je op moet zetten als je de fève (oorspronkelijk een tuinboon, maar tegenwoordig een plastic dingetje) in een taartpunt vindt. Seizoenen en tradities: ze geven het ritme aan van het leven op het platteland. En de supermarkt doet mee.

Wanneer het voorjaar in maart echt van start lijkt te gaan, vullen de schappen zich met alles voor de moestuin: spades om de grond mee te spitten, touwtjes, naambordjes voor zaaigoed en natuurlijk tientallen soorten groentezaden. Rond Pasen verschijnt er in de supermarkt een enorme stelling met chocoladeartikelen. Denk maar niet dat de gemiddelde Fransman genoegen neemt met een paar chocolade paaseitjes. Nee, hij wil enorme dozen bonbons en gigantische paashazen.

Seizoenen en tradities: ze geven het ritme aan van het leven op het platteland. En de supermarkt doet mee.

Naarmate het voorjaar vordert, komen de pootaardappelen en tomatenplanten in de schappen. Een moestuin houden is op het Franse platteland nog zeer gebruikelijk. Om de paden en het erf onkruidvrij te houden, worden ouderwets sterke onkruidverdelgers aangeboden. De boer is hier nog niet echt milieubewust. In de tweede helft van de zomer staat de inmaak centraal, zowel van fruit als van groenten. Vandaar het assortiment weckpotten, rubberen ringen, geleisuiker, weckketels en Keulse potten. In die laatste gaan sperziebonen in het zout of huisgemaakte zuurkool, de onmisbare choucroute. Naast de stelling met al deze inmaakspullen vond ik in een hoekje ook een bescheiden koelkastje met platte doosjes. Wat zou daar toch in zitten? Stiekem priegel ik er eentje open. Jakkes: levende maden voor de hengelsportliefhebber. De jacht is een favoriete sport van de Franse plattelander; men leeft hier echt naar de opening van het seizoen toe. Met een divers assortiment kogels doet de supermarkt graag een duit in het zakje. Dit varieert van hagelkogels voor het schieten van vogels en klein wild tot de wat forsere kogels voor bijvoorbeeld een everzwijn. De argeloze stadsmens moet tijdens een zondagse herfstwandeling oppassen, want de stoere, in camouflagepakken gestoken jagers zijn niet allemaal even nuchter en een vergissing is gauw gemaakt. En dat terwijl je net rustig paddenstoelen wilde gaan zoeken met het speciale paddenstoelenmandje dat je ook bij de supermarché had gekocht. Zodra de winter inzet, ontstaat er een onstilbare trek in wintersportgerechten. Fondue Savoyarde, raclette en tartiflette: allemaal gerechten met gesmolten kaas. Er zijn dan ook legio kaassoorten uit de Alpen, zoals beaufort en appenzeller. We nemen ook meteen een grote zak strooizout mee, want lang niet elke weg van de gemeente wordt gestrooid en je kunt maar beter voorbereid zijn. Halverwege december komt de grote stroom foie gras op gang. Geen inwoner van dit Gallische rijk kan de kerst doorbrengen zonder één of meerdere keren van die heerlijk gemeste ganzenlever te genieten. Plus een kapoen op eerste kerstdag. Kapoenen zijn gecastreerde hanen, speciaal vetgemest met brood en melk voor de feestdis. Een stuk duurder dan een kalkoen, maar o zo smakelijk. Meteen na kerst rijden er vervolgens hordes koelwagens door Frankrijk. Ze komen vanaf de kust en zijn volgeladen met die typische spanen mandjes waar hier en daar een pluk zeewier uitsteekt. Daarin zitten de oesters voor de jaarwisseling. De supermarkt maakt er een prachtige uitstalling van, compleet met speciale visverkoper met blauwe schort en witte rubberlaarzen. Als je op nieuwjaarsdag al die stapels oesterkratjes leeg weer buiten ziet staan, dan weet je het: het jaar is culinair rond.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overig