Bieten: een juweel van een knol

seasons

4 oktober 2011

    Bieten kunt u poffen, bakken, koken en stomen en elke bereidingswijze geeft z’n eigen smaakaccent. Van intens en stevig tot licht en fris. Maar de basis blijft de volle aardse zoetheid van deze robijnrode knol. De aardse, zoete smaak van bieten (Beta vulgaris) is met weinig andere groenten te vergelijken.

In de moestuin Bieten kunnen in de volle grond worden gezaaid van eind april tot in juni. Zaai ze dun uit, want uiteindelijk moeten de plantjes zo’n 10 tot 15 cm uit elkaar staan. Goed uitdunnen is dus ook belangrijk. Plantjes die voor het blad worden geteeld, kunnen wat dichter op elkaar staan. Bieten houden van een zonnige plek en een kaliumrijke grond. Bieten worden vaak met de winter geassocieerd, maar het seizoen van de Nederlandse biet is vrij lang en begint in juni en loopt tot begin november. In de koelkast kunnen ze dan nog een paar weken worden bewaard.

In de winkel Koop alleen stevige, harde knollen. Bietenloof verwelkt snel, dus slappe blaadjes betekenen niet altijd dat de biet niet meer goed is. Verse, onbeschadigde bieten kunt u in de koelkast een paar weken bewaren. In het voorjaar zijn er soms mooie, kleine babybietjes te koop. Daar hoeft in principe het schilletje niet af.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overig