Authentieke églade

seasons

19 juli 2013

mosselen-eglade-2

mosselen-eglade-1Telkens als mosselman Mamelou op het Franse eiland Oléron het vuur laat oplaaien voor een authentieke églade is het feest. Van heinde en verre komen mosselliefhebbers af op deze culinaire traditie van lokale vissers. ‘Het is de rook van de naalden die de mosselen een aparte smaak geeft’. Het recept: Authentieke églade Hoofdgerecht voor 6 personen Ingrediënten: • 5 kilo middelgrote mosselen (bijvoorbeeld ‘moules de bouchot’) • 1 volkorenbrood • 250 gram gezouten roomboter (bij voorkeur met zeezout) • massieve houten plank van 50 x 80 cm 
(dik genoeg zodat hij niet brandt, geen multiplex of spaanplaat) • zak gedroogde, lange dennennaalden • stuk karton Bereiding: • Zet 4 mosselen rechtop in een kruis 
(de uiteinden raken elkaar), met het scharnierpunt aan de bovenzijde en 
de platte kant naar beneden. • Blokkeer deze positie met vier andere mosselen eveneens in verticale positie. Laat ze lichtjes op de andere mosselen steunen. Gebruik eventueel een stukje rauwe aardappel of wat zilverpapier ter ondersteuning. • Ga verder met het vullen van de plank en leg de mosselen dicht op elkaar. Blijf verticaal werken, zo wordt voorkomen dat de mosselen tijdens het koken open gaan en garen ze in hun eigen vocht. • Leg de plank op een open plek, een barbecue is niet noodzakelijk, het kan gewoon op de grond. • Bedek de plank met een laag naalden van circa 40 cm hoog. • Steek het vuur tegen de wind in aan. Laat de mosselen als de dennennaalden volledig zijn opgebrand (na ongeveer 
2 à 3 minuten) nog een paar minuten lang sudderen. •Open een mossel ter controle. Als de schelp makkelijk opengaat en de mossel gaar is, is de églade klaar. Verwijder de as door met wat karton te wapperen. •Serveer de mosselen met een snee bruin brood met een laagje gezouten roomboter en een fris glas witte wijn, bijvoorbeeld Entre-Deux-Mers. •Vergeet de kommetjes met wat water 
en een schijfje citroen niet, want dit 
traditionele gerecht wordt met de 
handen gegeten. mosselen-eglade-2 Tekst en fotografie Kat de Baerdemaeker

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht