Het winnende recept

seasons

4 februari 2010

Zelden rook het zo lekker in Librije’s  Atelier in Zwolle als tijdens de finale van de Seasons appeltaart-bakwedstrijd. Dit is het winnende recept van Walther van den Broek. Ingrediënten Voor de bodem

  • 70 gram suiker
  • 140 gram roomboter
  • 210 gram tarwebloem gezeefd
  • 40 gram ei (losgeklopt)
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 180 gram gepelde biologische walnoten
  • 120 gram suiker
  • 65 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 65 gram ei (losgeklopt)
  • 20 gram tarwebloem gezeefd
  • 800 gram biologische goudrenetten in blokjes

Voor de afwerking

  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • ½ eetlepels citroensap

Extra nodig: vlaaivorm van 26 cm Ø met losse bodem, 2,5 cm hoog Bereiding Voor de bodem suiker, zout en tarwebloem mengen. Vervolgens de roomboter met twee messen grof er doorheen snijden. Met de vingertoppen het mengsel fijner kruimelig maken. Het ei erbij doen en snel met de handen het geheel tot een mooi homogeen deeg kneden. Het deeg tussen huishoudfolie leggen en platdrukken. Het deeg minimaal een halfuur in de koelkast leggen. De oven voorverwarmen op 180 °C. Voor de vulling 120 gram walnoten zeer fijn hakken (eventueel in een keukenmachine). Deze mengen met de suiker. In een beslagkom de boter zacht roeren. De suiker en het walnootmengsel erdoor mengen. Het ei toevoegen en mengen tot deze volledig is opgenomen. Als laatste de gezeefde bloem erdoor mengen. De appels schillen en in blokjes snijden. De overige 60 gram walnoten zeer grof hakken. De appelblokjes en walnoten mengen. De bodem en randen van de vlaaivorm zorgvuldig met boter en een kwastje insmeren. Het deeg op een licht met bloem bestoven plank uitrollen tot een dikte van 3 mm en deze in de vorm leggen. Vervolgens goed in de randen drukken en het overtollige deeg van de randen wegsnijden. De walnootvulling erin scheppen en mooi verdelen. Het appel-walnoot mengsel over de vulling schikken en lichtjes aandrukken. De taart op een rooster in het midden van de oven ca. 35 minuten bakken. De taart 5 minuten laten afkoelen en uit de vorm nemen. Vervolgens op een rooster verder laten afkoelen. Twee eetlepels abrikozenjam en een halve eetlepel citroensap in een pannetje verwarmen en hiermee de taart bestrijken.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Nagerecht