Zweedse semlor: vlechtbroodjes

seasons

5 december 2014

brood

Zweedse semlorDe Zweedse semla is een traditionele traktatie. Oorspronkelijk kwamen ze op tafel op Vette Dinsdag of Vastenavond, voordat het vasten begon. Tegenwoordig nemen de Zweden het niet meer zo nauw; in december worden de eerste met amandelspijs gevulde bollen al gebakken en dat loopt vaak door tot ver na Pasen. Zo maak je ze zelf:

Semlor: vlechtbroodjes Voor circa 10 stuks

Ingrediënten: – 50 gram boter – 125 milliliter melk – 1 theelepel gedroogde gist – 20 gram suiker + extra voor de slagroom – 1 ei, losgeklopt – 300 gram bloem – 100 gram amandelspijs – 1 theelepel anijszaadjes + extra om te garneren – 125 milliliter slagroom – frambozenjam – (poedersuiker)

• Smelt de boter in een pannetje maar laat niet bruin worden. • Voeg de melk toe en verhit tot het mengsel lauwwarm is. • Doe de bloem, de gist, de suiker en de helft van het ei in een kom. • Giet er het melkmengsel bij en kneed tot een soepel deeg. • Laat het deeg afgedekt circa 20 minuten rijzen. • Verdeel het in 10 stukken. • Verdeel elk stuk in drieën en rol tot slangetjes van circa 15 cm. • Maak een vlecht en vorm er een cirkel van. • Laat de vlechtjes met voldoende tussenruimte op een met bak- papier bekleed bakblik 20 minuten onder een theedoek rijzen. • Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de broodjes met de rest van het ei en bak ze in het midden van de oven in 15 minuten gaar. • Neem uit de oven en laat op een rekje afkoelen. • Snijd een kapje van de broodjes en hol de bodems iets uit. Meng het broodkruim met de amandel- spijs en de anijszaadjes. Doe de vulling weer in de broodjes. • Klop de slagroom stijf met suiker naar smaak en schep een flinke toef op het spijsmengsel. Verdeel er wat jam over en doe de deksels weer op de broodjes. Garneer met wat anijszaadjes en eventueel met een beetje poedersuiker.

Receptuur en bereiding: Dosia Brewer Fotografie: Eric van Lokven, Rob van der Vet Styling: Jet Krings

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overige recepten