Romige én klimaatvriendelijke chocolade-ijsjes – dubbelop genieten

Marloes Blom

28 augustus 2021

chocolade-ijsjes

Lekker eten en daarbij ook denken aan de planeet – dat doen de Zweedse Lina en Mia. In hun boek ‘Food pharmacy: op jacht naar goede voeding’ helpen ze je bij de zoektocht naar lekker en plantaardig voedsel. Zoals deze heerlijke chocolade-ijsjes. Lina en Mia over deze ijsjes: “Hou je stevig vast, want je staat op het punt om van de sokken te worden geblazen door dit recept. Zo romig, zo decadent, zo jammie! Dompel de ijsjes na het invriezen onder in pure chocolade en ga helemaal los met de garnering. Wij hebben voor onze ijsjes kleine siliconen ijsvormen gebruikt.”

Romige chocolade-ijsjes

Zoet | Voor 8 ijsjes

Ingrediënten

Voor het ijs

  • 150 g cashewnoten, 2-4 uur in water geweekt
  • 10 verse dadels
  • 250 ml kokosmelk of plantaardige room
  • 1 tl vanillepoeder
  • zout
  • 2 el koude koffie
  • 1 reep donkere chocolade (minstens 80% cacao)

Garneerideeën

  • gevriesdroogde frambozen
  • cacaonibs
  • geraspt kokos (ongezoet)
  • gehakte noten of zaden
  • zeezout

Ook nodig: 8 ijsvormpjes & ijsstokjes & blender

chocolade-ijsjes

Bereiding

  1. Spoel de cashewnoten af en laat ze uitlekken.
  2. Ontpit de dadels.
  3. Mix de cashewnoten en dadels dan samen met de kokosmelk, het vanillepoeder, een snufje zout en de koffie in een blender tot een gladde crème.
  4. Vul er acht ijsvormen mee, steek in elk een ijsstokje, en leg ze in de vriezer om op te stijven.
  5. Smelt de chocolade au bain-marie en laat hem dan ietsje afkoelen.
  6. Haal de ijsjes uit de vormen, dompel ze een voor een helemaal onder in de gesmolten chocolade en bestrooi ze daarna meteen met de garnering van jouw keuze.
  7. Laat ze uitlekken op een bord met bakpapier en leg ze daarna weer in de vriezer om uit te harden. Eet er meteen eentje, of bewaar ze in de vriezer.

CO2 uitstoot: <0,1 – één ijsje staat gelijk aan 0,1 kg CO2e

Food pharmacy – Op jacht naar goede voeding

Hoe kun je ervoor zorgen dat wat je eet zowel goed is voor jezelf als voor de planeet? In ‘Food pharmacy – Op jacht naar goede voeding’ nemen de Zweedse Lina en Mia van het populaire lifestyleplatform Food Pharmacy je mee in hun zoektocht naar een betere gezondheid voor mens en aarde. Wat we eten heeft namelijk enorme invloed op het klimaat, maar met een paar simpele aanpassingen in je dieet kun je je CO2-voetafdruk enorm verminderen. Met het gezondheidskompas in dit boek leer je te ‘jagen’ op goede voeding. De opbrengst van die jacht tover je met de 60 klimaatvriendelijke recepten om in een heerlijke voedzame maaltijd. Goed voor jou én goed voor de planeet, what’s not to like? Lina Nertby Aurell & Mia Clase | Food Pharmacy – Op jacht naar goede voeding | € 21,99 | Becht | Meer info via gottmer.nl – kopen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: FOTOGRAFIE ULRIKA EKBLOM | TEKST LINA NERTBY AURELL & MIA CLASE

Meer lekker ijs

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten