Bakken met pastinaak: pastinaakcakejes met walnoten

Marloes Blom

27 januari 2021

pastinaakcakejes

Lekker lelijk zijn ze, die knollen, rapen en pastinaken. Met de nadruk op lekker, want het gaat hier om de binnenkant: stevige, aardse smaken, die loskomen door heerlijk lang te stoven of een soep van te maken. Of om mee te bakken – zoals deze heerlijke pastinaakcakejes met walnoten.

Pastinaakcakejes met walnoten

Voor 12 cakejes | ± 25 min. + oventijd ± 1 uur + afkoelen

Ingrediënten

  • 250 g geraspte pastinaak
  • 60 g walnoten, grof gehakt en 12-16 hele walnoten om te garneren
  • 175 g boter + extra om in te vetten
  • 250 g suiker
  • 80 ml ahornsiroop
  • 3 grote scharreleieren
  • 250 g bloem
  • 7 g bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1/4 tl gemalen kruidnagel
  • 1/4 tl gemalen kardemom
  • 1/4 tl gemberpoeder
  • 1/8 tl nootmuskaat
  • 1/8 tl piment
  • 1 middelgrote appel, geschild en geraspt
  • rasp en sap van 1 (biologische) sinaasappel

Voor het glazuur

  • 250 g mascarpone
  • 4 el ahornsiroop

pastinaakcakejes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Vet een muffinvorm voor 12 muffins of een cakevorm voor 16 mini-cakes royaal in met boter.
  3. Smelt de boter met de suiker en ahornsiroop in een pan op laag vuur en laat het mengsel iets afkoelen. Klop de eieren door het mengsel en roer dan de bloem, het bakpoeder en de specerijen erdoor. Voeg de geraspte appel en pastinaak, gehakte walnoten, sinaasappelrasp en -sap toe en roer alles goed door elkaar.
  4. Schep het mengsel in de vormpjes en bak in 25-30 min. gaar of tot een houten prikker er schoon of met wat kruimels uitkomt. Wacht 5 min., keer de cakejes dan om op een rooster en laat ze helemaal afkoelen.
  5. Meng voor het glazuur de mascarpone met 3 el ahornsiroop. Schep het mascarponemengsel over de cakejes, garneer elk cakeje met een walnoot en besprenkel met de overgebleven ahornsiroop.

CREDITS: PRODUCTIE TAVERNE AGENCY | FOTOGRAFIE TON ZONNEVELD | RECEPTEN LEONOOR OTTINK | VERTALING EN BEWERKING DOSIA BREWER | STYLING LISANNE HELLING

Meer heerlijke cake(jes)

Seasons 2021-2 Meer heerlijke winterse recepten vind je in Seasons februari. Nu te koop in de winkels – of bestel ‘m eenvoudig online via de webshop (zonder verzendkosten). Verder in deze Seasons: * Binnenkijken in een prachtige barn * Puur genieten van de eerste bloeiers * Genieten van heerlijke winterkost * Wandelen door het Friese veen en langs de Drentsche Aa * Tuinklusjes op de grens van winter en voorjaar * Schrijver Monique van Orden over leven in een tiny house * Ambachtelijke kazen van de historische zuivelfabriek Kaaslust – mét recepten

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten