Zeemansbrood met zeemansboter

Linde Verhulst

8 februari 2018

zeemansbrood

In Azië eten ze het al eeuwenlang. En niet voor niets. Zeewier is gezond, duurzaam te oogsten en nog lekker ook. Benieuwd hoe je zeewier kunt gebruiken in de keuken? Doe dan mee met onze winactie en maak kans op een exemplaar van het leuke zeewierkookboek ‘Groente uit zee’ van Lisette Kreischer! En maak alvast dit lekkere recept uit het kookboek: zeemansbrood met zeemansboter.

Zeemansbrood

Dit recept is voor ongeveer 15 plakken. Bereidingstijd: 25 min. voorbereiding en 50 min. oventijd.

Ingrediënten

  • 5 g gedroogde wakame
  • 75 g ongezouten cashewnoten
  • 350 g speltbloem
  • 20 g edelgistvlokken
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 tl Deens rookzout
  • Mespunt versgemalen zwarte peper
  • Rasp en sap van ½ biologische citroen
  • 450 g ongezoete sojayoghurt
  • 120 ml olijfolie

Bereiding

  1. Wel de gedroogde wakame volgens de bereidingswijze op de verpakking, giet af en dep goed droog.
  2. Maal de cashewnoten in de keukenmachine tot kruim. Doe ze in een kom.
  3. Verwarm de oven voor op 200°C.
  4. Vet een cake- of broodvorm in met olie en besprenkel met wat bloem. Meng gemalen cashewnoten, bloem, edelgistvlokken, bakpoeder, Deens rookzout, zwarte peper en citroenrasp samen in een kom.
  5. Meng wakame, sojayoghurt, olie en citroensap in een andere kom. Roer dit mengsel goed door het bloemmengsel totdat eventuele klontjes verdwenen zijn, maar roer niet te lang. Het is belangrijk dat het bakpoeder pas actief wordt in de oven. Roer je te lang, dan begint het bakpoeder al te werken.
  6. Doe het mengsel in de ingevette vorm en bak het brood in ongeveer 50 min. goudbruin. Het brood is klaar als een mes dat je erin prikt er schoon uitkomt.
  7. Haal het brood uit de oven, wanneer het klaar is en laat even afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.
  8. Maak af met wat gistvlokken en serveer iedere plak met een schep zeemansboter.

zeemansbrood

Zeemansboter

Deze romige vegan zeemansboter is heerlijk op een geroosterde zuurdesemboterham, door de stamppot of op een stokbroodje bij de soep.

Ingrediënten

  • 250 g plantaardige margarine op kamertemperatuur
  • 10 g ‘persil de la mer’ (zeepeterselie) of gedroogde zeeslavlokken
  • Rasp van ½ kleine biologische citroen
  • 1 klein sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 klein teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
  • Fijn zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

  1. Pureer alle ingrediënten behalve het zout en de peper in de keukenmachine tot een geheel.
  2. Breng dit op smaak met een snufje zout en peper.
  3. Doe de boter in een afgesloten bakje en laat opstijven in de koelkast.
  4. De boter blijft ongeveer een maand goed in de koelkast en kan worden ingevroren.

Lees ook…

Preitaart met geitenkaas. Zonnebloemmuffins met kokoschips. Tomatensoep met rivierkreeftjes en chorizo. BewarenBewaren

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Bijgerecht