Keltische Yule-cake met pastinaak & nigellazaad

Marene Hendriksen

7 december 2018

Cake

Dat pastinaak de zoetste van alle groenten is, is nog niet heel bekend. Ze zijn niet alleen kostelijk in hartige gerechten, maar juist ook geschikt voor zoets. Dat bewijst ook deze heerlijke kleine en sierlijke cake met pastinaak en nigellazaad. Wij delen het recept met jullie.  Een natuurlijke zoete winterlekkernij voor 10-12 cakejes.

Ingrediënten

  • 150 g speltbloem
  • 200 g pastinaak, geschild en heel fijn geraspt
  • 1 el nigellazaad, licht gekneusd in de vijzel (houd iets achter voor de garnering)
  • 150 ml koolzaadolie (geschikt om mee te bakken)
  • 110 ml ahornsiroop (A-kwaliteit, verkrijgbaar bij natuurwinkel)
  • 1 tl vanille-essence
  • 2 eieren, Kies diervriendelijke eieren, te herkennen aan de code: het liefst code 0 en anders code 1.
  • 1½ tl bakpoeder
  • 1 tl baksoda
  • 3 el verse gember, geschild en fijn geraspt of gehakt
  • 1½ tl kardemompoeder
  • 2 el sinaasappelrasp, fijn gehakt
  • Snuf (Keltisch) zeezout
  • Ook nodig: 2 siliconen muffinvormen voor 6 cakejes of 1 voor 10-12 stuks

Cake

Bereiding cake

  • Verwarm de oven voor tot 175 °C. Zet het rooster op de onderste stand.
  • Vet de muffinvorm in of zet er papieren vormpjes in.
  • Meng de koolzaadolie in een grote kom met de ahornsiroop, vanille-essence en de eieren.
  • Meng in een andere kom het bakpoeder en baksoda met de speltbloem. Voeg de gember, het kardemompoeder, nigellazaad, sinaasappelrasp en het zout toe en meng goed door elkaar.
  • Meng dit door het mengsel van koolzaadolie en ahornsiroop. Schep vervolgens met een spatel voorzichtig de pastinaak erdoorheen en vul hier de muffinvormpjes mee in.
  • Bak in 20-25 min. gaar en goudbruin. Laat ± 10 min. in de vormpjes afkoelen en zet ze daarna op een rooster om helemaal af te koelen.
  • Indien gewenst bestrooien met wat poedersuiker.

TEKST, FOTOGRAFIE, STYLING EN RECEPTUUR NATASCHA BOUDEWIJN

Lees ook:

Nagerecht: red velvet-bolletjes met chocola en granaatappel  Crunchy notencake met peer en sinaasappel Pie met banaan en gezouten karamel

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten