Wodka-sinaasappellikeur met rozemarijn

Marloes Blom

8 november 2019

likeur

Omdat voorpret zo fijn is: nu vast aan de slag om een lekkere likeur te maken. Daar kan je dan in de decembermaand heerlijk van nippen….

Bella Italia: Wodka-sinaasappellikeur met rozemarijn

Voor circa 1 liter | 6-9 weken rijpen

Ingrediënten

  • 6 grote (bio)sinaasappels
  • 625 milliliter wodka
  • 3 takjes rozemarijn
  • 325 milliliter water
  • 300 gram suiker
  • 1 weckpot ¾ liter
  • 1 fles van 1 liter of meerdere flesjes

likeur

Bereiding

  1. Boen 5 sinaasappels schoon en verwijder met een dunschiller het oranje deel van de schil.
  2. Doe de schillen met de wodka en rozemarijn in de weckpot en laat circa 3 weken op een koele, donkere plek intrekken. Schud de pot een paar keer per week.
  3. Verwijder van de laatste sinaasappel het oranje deel van de schil.
  4. Breng samen met het water en de suiker aan de kook en blijf roeren totdat de suiker is opgelost.
  5. Laat nog circa 15 minuten op een laag vuur zachtjes doorkoken. Neem van het vuur en laat helemaal afkoelen.
  6. Giet de mengsels door een fijne zeef en meng door elkaar. Begin met ¾ van de suikersiroop bij het wodkamengsel te gieten en te proeven. Voeg siroop toe voor een zoetere likeur.
  7. Verdeel de likeur over de fles(jes) en laat op een koele, donkere plek 3-6 weken staan.

Meer over likeur maken

  • Schoon werken Het is belangrijk om schone flessen en potten te gebruiken. Was ze grondig in heet water met soda, spoel ze na en laat ze omgekeerd op een brandschone theedoek drogen. Zet de droge flessen, potten en deksels dan circa 10 minuten in een voorverwarmde oven van 150˚C op een rooster. Vul de flessen met likeur als ze nog heet zijn. Let op: geplastificeerde deksels kunnen niet tegen dergelijk hoge temperaturen. Een andere optie: kook de flessen en deksels ongeveer 15 minuten in ruim water en laat ze omgekeerd op een schone theedoek goed uitlekken en drogen. Ook hier geldt: vul ze met likeur als ze nog heet zijn.
  • Hoe lang blijft het goed? Dankzij het hoge percentage alcohol en de grote hoeveelheid suiker blijft een likeur in een gesloten fles zeker een jaar goed. Uitzondering is de likeur met witte chocolade. Die is circa vier weken houdbaar.
  • Zoet en op smaak Voeg telkens een beetje suikerstroop toe en proef of de likeur de gewenste zoetheid heeft bereikt.
  • Welke sterkedrank? De basis voor elke likeur is sterkedrank. De uitgesproken smaken van de overige ingrediënten lossen op in de alcohol en het water. Wie vooral de ingrediënten wil proeven, kan het beste een dranksoort kiezen met een relatief neutrale smaak zoals wodka of brandewijn. Wie voor extra smaak gaat, kiest voor een alcoholische drank met een eigen karakter zoals gin, whisky of rum.

Meer lekkere likeur

CREDITS: FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN | STYLING JET KRINGS | RECEPTEN DOSIA BREWER

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overige recepten