Januari bloemkoolmaand: warme, pittige rijstsalade met bloemkool en broccoli

Laurence Talet

26 januari 2019

rijstsalade

Nog 6 januaridagen deelt de redactie van Seasons haar favoriete bloemkoolrecepten. Vandaag deze rijstsalade met broccoli, bloemkool, zilvervliesrijst en veel specerijen en verse kruiden. Een warme salade bomvol smaak en voedingsstoffen. 

Warme rijstsalade met bloemkool en broccoli

Lunchgerecht (4 personen) Bereiding: 45 min.

Ingrediënten:

  • 350 g zilvervliesrijst
  • ½ stronk broccoli, in roosjes
  • ½ bloemkool, in roosjes
  • 75 ml olijfolie, plus extra voor besprenkelen
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • ½ tl zwarte mosterdzaadjes*
  • ½ bosje munt, blaadjes geplukt
  • ½ bosje koriander, blaadjes geplukt
  • ½ bosje platte peterselie, blaadjes geplukt
  • ½ bosje lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • sap van ½ citroen
  • 100 g Griekse yoghurt
  • 1 el harissa**

rijstsalade Recept + foto: delicious.

Bereidingswijze:

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Breng in een steelpan water met zout aan de kook en blancheer de broccoli en bloemkoolroosjes 2 min. tot ze gaar zijn. Giet af en zet apart.
  2. Verhit 60 ml van de olie (4 el) in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui 3-4 min. tot hij zacht is.
  3. Voeg de knoflook en de mosterdzaadjes toe en bak nog 1-2 min. tot het gaat geuren. Neem het kruidige uienmengsel uit de pan. Verhit nog 1 el olie in de pan en voeg de broccoli en bloemkool toe, zet het vuur hoger en bak 3-4 min. tot ze mooi bruin zijn.
  4. Voeg het uienmengsel weer toe aan de pan en warm door.
  5. Meng de broccoli en bloemkool in een kom met de rijst, de kruiden en de lente-ui en breng op smaak met zout en peper. Knijp er het citroensap boven uit en besprenkel met wat olijfolie.
  6. Meng de yoghurt met de harissa en geef deze bij de warme salade. 

Lekker met geroosterde vis of lamskarbonade.

* Zwart mosterdzaad is te koop bij sommige toko’s. Vervang eventueel door geel mosterdzaad.

** Harissa is te koop bij Turkse en Marokkaanse winkels. 

Lees ook:

Januari bloemkoolmaand: bloemkoolsteak met ansjovis-augurkdressing Bloemkoolrecept: bloemkool balti uit de slowcooker Januari bloemkoolmaand: ovenschotel met bloemkool en kruiden

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht