Prachtig én heerlijk: courgettebloemen gevuld met ansjovis en ricotta

Marloes Blom

13 juli 2021

courgettebloemen

Ciao zomer! Op een warme zomermiddag dekken we de buitentafel en koken Italiaans. Niet ingewikkeld, wél verrukkelijk. Gerechten die het beste in de pure ingrediënten naar boven halen, zoals de Italianen dat zo goed kunnen. Zoals deze overheerlijke courgettebloemen gevuld met ansjovis en ricotta.

Courgettebloemen gevuld met ansjovis en ricotta

Voorgerecht voor 6 personen | ± 30 min. + oven ± 12 min.

Ingrediënten

  • 18 courgettebloemen
  • 400 g verse ansjovis of sardines (kop, staart en graat verwijderd, vraag de visboer)
  • 1 el citroensap
  • zout, versgemalen peper
  • 1 bosuitje
  • ± 5 el extra vergine olijfolie
  • 300 g ricotta
  • 1 eiwit
  • 1 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 9 plakjes pancetta
  • 1 kleine ui, in ringen

courgettebloemen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Snijd de ansjovis in kleine stukjes, breng op smaak met het citroensap, zout en peper.
  3. Hak het bosuitje fijn. Verhit 2 el extra vergine olijfolie in een koekenpan. Bak de bosui 2 min. omscheppend, voeg de ansjovis toe en bak 2 min. mee. Laat afkoelen.
  4. Meng de ansjovis met de ricotta, het eiwit en de Parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Doe de vulling in een spuitzak, verwijder de meeldraden van de bloemen en vul ze met de ricottacrème.
  6. Snijd de plakjes pancetta in de lengte doormidden en knoop hiermee de puntjes van de courgettebloemen dicht.
  7. Snijd het wit van de lente-uitjes fijn, breng op smaak met peper en zout.
  8. Verhit 3 el olie in een pannetje en schenk in een grote ovenschaal. Strooi de uiringen over de bodem, verdeel de courgette- bloemen erover en wentel ze voorzichtig om in de olie.
  9. Bak 10-12 min. in het midden van de oven. Bestrooi met wat peper en zout en serveer lauw.

CREDITS: PRODUCTIE STEFANO SCATÀ | VERTALING RECEPTUUR DOSIA BREWER

Meer (lekkere) vakantievibes

In Seasons juli vind je nog 8 andere heerlijke recepten uit de Italiaanse keuken. Zoals tartelettes met basilicum en framboos & spaghetti met venusschelpen, courgette en botarga. En nog veel meer vakantievibes: – we kijken rond in een prachtig ton-sur-ton huis op Mallorca; – we praten met een gezin dat door Europa trekt in hun (prachtige!) tiny house op wielen; – we wandelen langs de Kromme Rijn bij Utrecht; – we laten ons inspireren door wildlife dierenarts Martine van Zijll Langhout in de rubriek Vrije geest. Dat en veel meer. Je bestelt Seasons juli eenvoudig online via de webshop.

Ook lekker met courgette

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten