Bonen en erwten; ze geven smaak en stevigheid aan oer-Hollandse wintersoepen en stillen zelfs de grootste trek. Een van onze favorieten is deze goedgevulde en verwarmende spliterwtensoep met rivierkreeft en feta. Precies wat we nodig hebben in dit jaargetij.
Wintersoep met spliterwten of gele linzen
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 30 min. + oventijd ± 40 min.
Ingrediënten:
- 125 g gele spliterwten (urad dal) of gele linzen
- 300 g gele bieten
- 1 ui, in kwarten
- 1 el olijfolie
- 750 ml visbouillon
- 200 g rivierkreeftjes
- 4 takjes dille, grofgehakt
- 100 g feta
- 4 plakjes zuurdesembrood, voor erbij
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Schil de bieten en snijd ze in kwarten.
- Leg de bieten met de ui op een met bakpapier bekleed bakblik, bestrooi met zout en besprenkel met olie.
- Bak in 30 tot 40 min. in de oven gaar.
- Doe de bieten, ui, spliterwten of linzen en bouillon in een soeppan en kook nog 20 min. door.
- Pureer de soep. Voeg eventueel wat extra bouillon toe als de soep te dik is.
- Roer de helft van de dille en de helft van de rivierkreeftjes door de soep.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel over 4 kommen en serveer met verkruimelde feta, de rest van de rivierkreeftjes en de dille.
- Serveer er het zuurdesembrood bij.
Tekst en receptuur Dosia Brewer | Fotografie Jan Luijk | Styling Annelies Morris | Bereiding Yvonne Jimmink
Lees ook:
Runderstoof en crôute: recept van bakker Efraïm Bolado
Onze lekkerste warme dranken
Januari bloemkoolmaand: bloemkoolsoep met knoflookcroutons