Deze zalmrollade heeft een heerlijke vulling van mediterrane smaken als artisjok, pistache en basilicum. Een snel gerecht, waar je nog lang van nageniet! Hoofdgerecht voor 4-6 personen Bereidingstijd: ± 20 min. + oventijd: ± 25 min. De zalmrollade kan ook een dag van tevoren worden voorbereid. Op de dag zelf hoeft de vis dan alleen nog in de oven.
Ingrediënten:
- 700 g zalmfilet (aan één stuk, met huid)
- 100 g artisjokharten op olie (potje)
- 2 tenen knoflook
- 45 g pistachenoten +1 el voor garneren
- 8-9 el olijfolie extra vierge
- 1 flinke bos basilicum + extra om te garneren
- 2 el kappertjes
- 3 el geraspte oude kaas
- ± 250 g spinazie
Bereiding:
- Leg de filet met de huid naar beneden.
- Snijd vanuit het midden het dikke deel van de zalmfilet horizontaal in (maar niet door) en klap de filet als een boek open.
- Pureer de artisjokharten met de knoflook, pistachenoten en 1-2 el olijfolie en de helft van de basilicum tot een pasta.
- Roer de kappertjes en kaas erdoor en breng op smaak met peper.
- Verdeel eerst de spinazie en dan het pistachemengsel over de gehele opengeklapte zalmfilet.
- Rol de filet op tot een rollade, bind hem op met keukentouw.
- Leg de zalmrollade met de naad naar beneden in een ovenschaal bekleed met bakpapier.
- Besprenkel met 2 el olijfolie en bestrooi met de extra pistachenoten en versgemalen peper.
- Verwarm de oven voor op 220ºC.
- Bak de zalmrollade in de voorverwarmde oven in 20-25 min. net gaar van binnen.
- Draai de rest van de basilicum met de rest van de olie in de kleine kom van de keukenmachine glad en breng op smaak met zout en peper.
- Snijd de zalmrollade in plakken en serveer hem met wat pistachenoten en basilicumolie.