Crêpe of wrap met in zijn eigen warmte gegaarde courgette

Marloes Blom

1 maart 2021

wrap met courgette

Mari Maris heeft een huis met grote moes- en kruidentuin in Noord-Frankrijk. En met de oogst maakt ze heerlijke gerechten, net als haar goede vriendin, cooking goddess Yvette van Boven. Onlangs verscheen Mari’s vijfde (vegetarische) kookboek met heerlijke recepten en mooie foto’s van de hand van de man van Yvette, Oof Verschuren. De inhoud: groentegerechten voor als je eigenlijk geen zin of tijd hebt om te koken – maar toch trek hebt in iets lekkers. Zoals deze crêpe/wrap met courgette die vanzelf gaart. Dat zeiden we, easy peasy. Je hebt er ook nog eens heel weinig ingrediënten voor nodig.

Crêpe of wrap met in zijn eigen warmte gegaarde courgette

Ingrediënten

  • 8 crêpes of wraps (zie het recept hieronder)
  • 3 dikke tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 courgettes, liefst 1 groene en 1 gele
  • 16 plakjes extra belegen kaas
  • 8 flinke eetl. dikke Griekse yoghurt
  • eventueel: komijnpoeder, gerookt pimentón, tijm, munt, net waar u trek in hebt

wrap met courgette

Bereiding

  1. Leg in een grote crêpepan of brede koekenpan per persoon een opengevouwen crêpe of wrap en bestrooi met de helft van de knoflook.
  2. Schaaf met de kaasschaaf de helft van de courgette in de lengte in plakken en beleg de crêpe er voor de helft mee. Maal er peper over en verdeel de helft van de kaas erover en vouw dicht.
  3. Leg de andere wrap ernaast en vouw die open, door de dikke rug van zijn buurman blijft hij openstaan, beleg die ook en vouw dicht. Zet een passende deksel over het geheel en laat 2 à 3 minuten staan op middellaag vuur.
  4. Draai de crêpes om en zet na 2 minuten het vuur uit. Laat nog een paar minuten zo staan en vouw ze dan nog een keer in zichzelf, zodat ze opgerold zijn als een pannenkoek.
  5. Maak ondertussen de yoghurt op smaak met peper & zout en eventuele kruiden en/of specerijen. Serveer de saus apart bij de wrap met courgette.

Lekkere variaties

  • In plaats van een crêpe of wrap kunt u ook heel goed een roti nemen, eentje per persoon is dan wel genoeg.
  • Maak het niet te moeilijk, maar er kan natuurlijk nog wel wat tussen de plakken courgette. Denk aan reepjes halfgedroogde tomaten (sud ’n sol), olijven, halve uienringen, fijne reepjes paprika, wat koolrabi.
  • Geef er pesto, tomatentambouille of romanesco bij
  • Voeg voor een vullender versie heel fijne blokjes gare aardappel toe.

Wraps oftewel bloemtortilla’s

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • kneepje zout
  • 2 eetl olijfolie
  • Mengen kan met een planeetmenger, met een mixer met deeghaken of met de hand

Bereiding

  1. Doe 500 g bloem in een kom en meng er een kneepje zout en 2 el olijfolie door, roer goed door terwijl u er in een dun straaltje 1,5 dl lauw water bij mengt. Door koud water te gebruiken wordt het deeg wat stijver en bakt het meer als een platbroodje. Dat kan ook fijn zijn.
  2. U krijgt nu een stug deeg. Kneed het op een bebloemd werkvlak in tenminste 5 minuten soepel. Verdeel in 8 grote of 16 kleine balletjes. Laat een halfuurtje rusten onder een doek (het gaat om het rusten, rijzen doet het niet).
  3. Rol de balletjes uit tot ze zo dun zijn als een crêpe. Verwarm een zware koekenpan (of gebruik er twee) en bak de tortilla’s ongeveer 1,5 minuut per kant tot ze er net zo uitzien als die in een pakje van de winkel.
  4. Stapel de klare tortilla’s op elkaar en houd ze warm onder aluminiumfolie. Als u lekker gaat, kunt u met de deegroller nieuwe tortilla’s rollen terwijl er ook al tortilla’s in de pan liggen.

Variaties

  • Wraps laten zich ook graag tot cracker bakken. Bestrijk ze met olijfolie, strooi er grof zeezout en eventueel rozemarijn, of een ander kruid, en/of geraspte droge kaas over en bak ze in circa 5 minuten goudbruin en krokant in een oven van 220 °C.
  • Ze lenen zich ook goed als instant pizzabodem.

Wraps met courgette Deze recepten komen uit het nieuwste kookboek van Mari Maris: À la Minute. Mari Maris | À la Minute | € 31,99 | uitgeverijcarrera.nl CREDITS: TEKST MARI MARIS | BEELDEN OOF VERSCHUREN

Meer lekkers met courgette

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Lunchgerecht