Reerack met een kruidenkorstje

seasons

14 oktober 2011

Kerstrecepten

Vlees dat met bot en al wordt bereid, is veel malser, sappiger en zachter van structuur dan zonder. En smaakt uiteindelijk dus beter. Hoe kan dat? Wat doet bot tijdens het bakken en sudderen ? Bot speelt een belangrijke rol bij het garen. Door de structuur van het bot geleidt de warmte minder goed dan wanneer vlees zonder bot klaargemaakt wordt. Het bot blijft langer koel en beschermt het vlees eromheen tegen te hoge temperaturen. Het vlees bij het bot krimpt daardoor minder, blijft sappiger en smaakt uiteindelijk lekkerder. Bovendien zit er tegen het bot aan meestal een dun laagje vet. Tijdens het bakken smelt dit vet zachtjes weg. De smaakstoffen uit het laagje vet trekken in het vlees en de structuur daarvan wordt zachter. Reerack met een kruidenkorstje Hoofdgerecht voor 6-8 personen Door op het laatst nog wat verse kruiden en geraspte citroen toe te voegen, krijgt het vlees een extra frisse, kruidige smaak. 1 reerug (2 racks van 9 à 10), schoongemaakt door de poelier 3 eetlepels rozemarijnnaaldjes, fijngehakt + extra om te garneren 3 eetlepels tijmblaadjes + extra om te garneren 8 teentjes knoflook 2 theelepels Dijon mosterd 3 eetlepels zachte boter rasp van 1,5 citroen zeezout versgemalen peper 380 milliliter wildfond Extra nodig: aluminiumfolie Laat het vlees in ca. 1 uur op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 220 °C. Maak een pasta van de rozemarijn, tijm, 3 gehakte tenen knoflook, mosterd, boter en de rasp van 1 citroen. Wrijf het vlees in met het zout en de peper en verdeel er de kruidenpasta over. Verpak de uitstekende botjes in aluminiumfolie. Leg de hele knoflooktenen onder de racks. Bak de racks in het midden van de oven in een braadslede ca. 20 minuten rosé. Neem de braadslede uit de oven en laat het vlees uit de braadslede goed ingepakt ca. 15 minuten afgedekt rusten. Breng intussen de wildfond aan de kook en laat tot ca. 1/3 inkoken. Zet de braadslede op het vuur en giet er de fond bij en roer de aanbaksels los. Voeg vlak voor het serveren de vleessappen die uit het vlees gelopen zijn toe en kook nog even door. Garneer de reerack met extra geraspte citroen en verse kruiden.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht