Recepten met vijgen

seasons

27 september 2021

recepten vijgen

Een mediterrane vrucht, die prima gedijt in noordelijke streken – dus óók op Hollandse klei. De zachte, zoete vijg smaakt lekker uit het vuistje. Maar je kunt er ook heerlijke gerechten mee maken. Wij tippen deze vijf recepten met vijgen. 

recepten vijgen

5x de lekkerste recepten met vijgen

1. Vijgenconfit

Voor 1 potje

Ingrediënten

  • 300 gram vijgen
  • 1 rode ui
  • 2 theelepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 eetlepel port
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes
  • 125 gram geleisuiker (Van Gilse speciaal)

Bereiding

  1. Was de vijgen en snijd ze in stukjes.
  2. Snijd de ui in dunne ringen. Bak de ui in de olijfolie glazig.
  3. Blus af met de balsamicoazijn.
  4. Voeg de vijgen, de port, de tijm en de geleisuiker toe. Breng al roerend aan de kook en laat 5 minuten zachtjes door pruttelen.
  5. Schenk de hete confit meteen in een goed schoongemaakt en gesteriliseerd potje en sluit af. Laat het potje circa 5 minuten op de kop staan. Vouw een vijgenblad over de deksel en bind vast met een mooi stukje touw.

vijgenconfit recepten met vijgen

2. Vijgenbonbons

Voor circa 18 stuks

Ingrediënten

  • 250 gram vijgen, geschild en in stukjes
  • 60 gram geleisuiker
  • 30 gram slagroom
  • 50 gram pure chocolade
  • 20 gram boter, in stukjes
  • een plak cake
  • 100 gram witte of roze marsepein
  • poedersuiker om te bestrooien
  • 100-150 gram pure chocolade om in te dopen

Bereiding

  1. Verwarm de suiker met een klein lepeltje water in een koekenpan tot het pruttelt en leg dan de vijgen in de hete suiker. Laat al omscheppend de vijgen garen en de massa indikken tot een dikke compote. Neem van het vuur en smeer uit op vetvrij papier om af te koelen, zodat het nog iets verder indikt.
  2. Breng de slagroom in een steelpannetje aan de kook en breek de chocolade in stukjes. Roer van het vuur af de chocolade door de hete room tot een egale massa. Roer er vervolgens de boter door.
  3. Giet de chocolademassa (‘ganache’) in een met bakpapier bekleed bakblikje in een laag van circa een 0,5 centimeter hoog. Laat helemaal afkoelen en minstens een uur opstijven in de koelkast.
  4. Snijd van de cake drie dunne plakjes van 3-4 millimeter dik en snijd ze in rechthoekjes van 2×4 centimeter.
  5. Snijd uit de afgekoelde ganache evenveel rechthoekjes van 2×4 centimeter en leg ze meteen op de stukjes cake.
  6. Doe dit ook met de vijgengelei, leg ze op de ganache-laagjes.
  7. Rol een lap van de marsepein van ca. 1 millimeter dun op een met poedersuiker bestoven werkblad of tussen twee laagjes huishoudfolie in. Snijd marsepein lapjes van circa 7×7 centimeter en pak in elk velletje een stapeltje van de drie bonbonlaagjes voorzichtig in, als een cadeautje. Snijd overlappende delen  marsepein weg tot er zo’n 2 millimeter overlap overblijft. Boetseer het pakketje voorzichtig dicht en glad.
  8. Zet de bonbons in wording op een bordje in de koelkast tot gebruik.
  9. Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron.
  10. Leg de bonbon op een dunne, smalle vork en overgiet ’m met gesmolten chocolade of schep door de chocolade. Schuif de bonbon voorzichtig van de vork op bakpapier en laat de chocolade stollen op een koele plaats.
  11. Doe dit ook met de rest van de bonbons en laat ze eventueel in een half uurtje verder hard worden in de koelkast.

recepten met vijgen vijgenbonbons

3. Salade met vijgen en gerookte eend

Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1-1,5 eetlepels balsamico- of rode wijnazijn
  • versgemalen peper
  • zeezout
  • 1 sinaasappel
  • 4-8 verse vijgen
  • 1 gerookte eendenborstfilet
  • 1⁄2 krop eikenbladsla
  • 1 radicchio of 2-3 struikjes roodlof
  • 2 takjes verse oregano

Bereiding

  1. Klop een dressing van de olijfolie, de balsamicoazijn en de peper en zout.
  2. Snijd 1 eetlepel dunne zeste van de schil van de sinaasappel. Schil de sinaasappel daarna dik, zodat ook de witte schil wordt afgesneden. Snijd de sinaasappel in ronde plakjes.
  3. Snijd de vijgen doormidden en de eendenborst in plakjes.
  4. Meng de slasoorten en drapeer de sinaasappel, plakjes eendenborst en de vijgen tussen en op de sla.
  5. Sprenkel de dressing over de salade en bestrooi met wat oregano en sinaasappelrasp.
  6. Lekker met wat boerenbrood.

Vijgen_Eendeborst_sinaasappel_vijgen_salade

4. Nomadenjongens

Ingrediënten

  • 500 gram gedroogde vijgen, geweld
  • 0,5 liter rum
  • 1,5 deciliter honing
  • 1 vanillestokje

Bereiding

  1. Leg de vijgen in goed schoongemaakte en gesteriliseerde pot(ten).
  2. Meng 1 deciliter rum door de honing en giet het mengsel op de vijgen.
  3. Meng voorzichtig en vul dan de pot(ten) op met rum tot net onder de rand.
  4. Laat de vijgen minstens 3 weken zo staan voor gebruik. Omdat ze op alcohol staan, zijn ze daarna koel en donker bewaard nog lang houdbaar.
  5. Serveer de vijgen met siroop bij bijvoorbeeld een bol vanille- of notenijs.

5. Vijgenjam

Ingrediënten

  • 900 gram verse vijgen
  • 200 gram geleisuiker
  • 2 gelatineblaadjes
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 vanillestokje

Bereiding

  1. Was de vijgen en snijd de harde steeltjes eraf. Schil 2/3 deel van de vijgen, laat de rest ongeschild. Voor een fluweelzachte marmelade kunnen eventueel ook alle vijgen geschild worden.
  2. Snijd de vijgen in kwarten.
  3. Laat de gelatineblaadjes 5 minuten weken in koud water.
  4. Breng de vijgen met de geleisuiker, 1 eetlepel water en het citroensap aan de kook en laat onder af en toe roeren zachtjes 10 minuten koken.
  5. Voeg het merg van 1 vanillestokje toe en laat nog 10 minuten koken of tot de vijgen zacht en gaar zijn.
  6. Haal de vijgenmassa van het vuur en los de uitgeknepen blaadjes gelatine erin op. Laat de vijgen naar wens grof als compote of pureer de hele pan vijgen tot een fijne jam.
  7. Doe de hete jam in goed schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten en sluit ze meteen af. Zet ze ondersteboven op een vochtige schone theedoek en laat ze daarop afkoelen.
  8. Afgesloten  ongeveer 3 maanden houdbaar, op een koele plaats. Na openen van de jampot in de koelkast beperkt houdbaar.

Tip: Jampotten met hun losse deksels kunnen gesteriliseerd worden door ze in een grote pan water met 2 eetlepels soda, ondergedompeld 10 minuten te koken. Zet ze daarna ondersteboven op de schone theedoek totdat ze met jam gevuld worden. Vijgen_Vijgenjam_nomadejongens

CREDITS: TEKST VICKY STORK | FOTOGRAFIE ALBERT ROOSENBURG, CAMERON STUDIO OVERIGE BEELDEN: UNSPLASH (HEADER) | PIXABAY

Meer over vijgen – en recepten met vijgen die je heus óók wilt proberen…

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Lunchgerecht