Onlangs voer onze hoofdredacteur Fanny Glazenburg op een schoener langs de Groenlandse fjorden, een spectaculaire reis waar je in de volgende editie een verslag van ziet. Elke dag werd er in de kombuis vers brood gebakken door de scheepskok, een IJslandse hipster met een enorme rode baard. Fanny vond dat brood zo heerlijk, dat ze het recept móest hebben.
Fanny: “Het was even een gedoe om de juiste ingrediënten te bepalen, aangezien het IJslandse recept in het Engels vertaald moest worden en daarna weer naar het Nederlands, maar uiteindelijk is het toch gelukt. Het mooie aan dit brood is dat je het niet oeverloos hoeft te kneden en te laten rijzen. Kwartiertje werk en het resultaat is verbluffend. Daarom verbaast het me eigenlijk dat er in Nederland brood gebakken wordt met het arbeidsintensieve gist en in andere landen klaarblijkelijk met baking soda en powder. Hoe is dat ooit zo gekomen? Wie het weet, mag het mij vertellen.”
IJslands brood
Bereidingstijd ± 15 min. + 55 min. in de oven
Droge ingrediënten:
- 200 g volkoren meergranenmeel
- 200 g gewoon meel (dit kun je ook combineren door bijvoorbeeld 100 g gewoon meel en 100 g tarwemeel samen te voegen, of wat roggemeel erbij, wat je lekker vindt)
- 50 g viergranen mix (biologisch, bijvoorbeeld van Smaak, te koop bij de supermarkt)
- Snufje suiker, snufje zout
- 5 g baking soda
- Ca. 15 g baking powder
Natte ingrediënten:
- 300 ml yoghurt (Fanny neemt altijd magere)
- 200 ml water
- Optioneel: scheutje Diksap (100% appelsiroop)
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Smeer een brood- of cakeblik in met olijfolie.
- Meng de natte ingrediënten goed.
- Meng de droge ingrediënten en voeg de baking powder als laatste toe. Die begint namelijk meteen te werken.
- Maak een kuiltje in het midden van je meelmengsel en giet de helft van de natte vloeistof erin. Kneed door elkaar met je handen en giet dan de rest van de vloeistof eroverheen. Kneed vervolgens nog een keer goed, tot alles gemengd is.
- Doe het deeg in het blik en verdeel goed.
- Kwast de helft van een losgeklopt ei over de bovenkant van je mengsel. Strooi hier een mix van zaden en/of noten overheen. Denk aan pita-zaden, zonnebloempitten of walnoten. Druk zacht aan met je vingers.
- Doe het blik 50-55 minuten in de oven.
- Haal het blik eruit en stort je brood direct op een rooster.
Recept nauwgezet gevolgd, maar de korst van het brood was te hard. Misschien de vorm niet goed genoeg ingevet. Snufje zout is vermoedelijk te weinig. Wel leuk om te bakken met baksoda en bakpoeder, gaan we meer mee doen.
Kun je dit brood ook maken in een broodbakmachine?
Kan je de 4 granen mix ook in België kopen? Ik weet niet goed wat ik me daar bij moet voorstellen.
Ben heel benieuwd om het brood een keer te maken!
Caroline
Deeg was erg plakkerig. Het ging niet van mijn handen af. Maar wat meel erover gestrooid. Brood rijst wel geweldig. Morgen proeven. En meel met de juiste mix vinden is wat lastig. Ik blijf proberen.