Radijzen: vroegkomers & laatblijvers

Anne Bonthuis

19 maart 2015

Radijzen zijn vaak de eerste en laatste bewoners van de moestuin. Vroege vogels die snel ontkiemen in de volle grond en dapper volhouden tot de winter. In feestelijke kleuren én veel verschillende smaken: proef ze rauw of geroosterd, of verwerkt tot pittige pickle. Stoere soort De radijs is een stoere plant. In de volle grond kan het eerste radijszaad al gezaaid worden zo’n twee weken voordat de laatste vorst wordt verwacht. De radijs kan dus best tegen een beetje kou. Na zo’n drie tot vier weken zijn de eerste radijsjes klaar om te oogsten. Als je om elke paar weken wat radijs te zaait, dan kun je bijna het hele jaar door oogsten. Radijssoorten die het in het voorjaar goed doen, kunnen ook weer aan het einde van de zomer worden gezaaid. Bovendien is er keus genoeg: pittig of juist mild. En wist je dat radijzen niet alleen maar rood zijn? Je hebt ze ook in de vrolijkste kleuren, zoals roze, geel of paars. Een beetje extra zorg Radijzen zijn makkelijke moestuin-klanten, maar met een beetje extra zorg is de oogst nog groter. Zo houden radijzen niet van verplanten, dus zaai ze liever direct in de volle grond, in plaats van eerst in een bakje. Ook al is radijszaad klein, probeer toch met de juiste afstand te zaaien: twee tot drie centimeter voor de lente- en zomervarianten en vijftien centimeter voor grote wintervarianten. Een plant die de ruimte krijgt, vormt gemakkelijker een grote wortel. Zorg er dus ook voor dat de grond lekker los is. Plant de zaadjes ruim één centimeter diep, bedek met een los laagje aarde en houd gelijkmatig vochtig, maar maak de grond niet doornat. Een plekje met zon of half zon is ideaal voor de radijs. Al moet het in de zomer niet al te zonnig en warm worden. Op een te warme standplaats schiet de plant door en gaat bloeien in plaats van een dikke wortelknol vormen. Wacht niet te lang met het uit de grond trekken van de radijsjes. Ze hebben maar drie tot vier weken nodig om tot een de juiste dikte uit te groeien. Laat de radijzen niet te lang in de grond, dan worden ze houtig en de smaak bederft. Hoe blijven ze vers? Snijd van geplukte radijsjes het loof af, maar laat een klein stukje van de steelaanzet zitten. Bewaar ze met het groen naar boven in een bakje met een klein laagje water in de koelkast. Zo blijven ze een kleine week fris en knapperig.


Wist je dat…

  • …veel radijssoorten  geschikt zijn voor vroege teelt. Radijssoorten die het in het voorjaar goed doen, kunnen ook weer aan het einde van de zomer worden gezaaid.
  • …over het algemeen geldt dat puntige radijzen minder snel doorschieten en bederven tijdens warm weer dan de ronde soorten.
  • …aan het begin van de herfst de wintervarianten de grond in mogen. Deze radijssoorten zijn meestal wat groter en hebben een steviger structuur.
  • …winterradijzen in de koelkast een paar weken houdbaar zijn.

   Waar koop ik ze? Een leuke selectie van gekleurde radijzen is bijvoorbeeld te vinden bij www.vreeken.nl en www.denieuwetuin.be 


   Recepten Eric van lokven, jet krings We kozen alvast vier recepten met radijsjes voor je uit. Je vindt ze hier.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten