Preirisotto met daslook

Marene Hendriksen

1 maart 2019

daslook

Daslook is een heerlijke groente om mee te koken. De smaken variëren van intensiteit: de bol is pittig, maar de zaden, blaadjes en bloemen zijn milder. Lekker! In de nieuwste Seasons delen we allemaal smakelijke recepten met daslook. Hier alvast een voorproefje: preirisotto met daslook.  Daslook (Allium ursinum) is een vroege voorjaarsplant die gebruik maakt van het zonnetje dat dan nog door de kale takken van de bomen door schijnt. Je herkent hem aan zijn ovale, donkergroene bladeren en witte bloemen. Als dit bolletje op de goede plek staat, ontstaan er vanaf april hele velden naar knoflook geurende plantjes. In de late zomer sterft het blad af en dan overwintert de plant in de vorm van een bolletjes tot de volgende lente.

Preirisotto met daslook

Voorgerecht voor 4 personen ± 30 min.

Ingrediënten

  • 10 stuks daslook met bol, fijngehakt
  • 1 el olijfolie
  • 2 el boter
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • ⅓ prei, alleen de witte delen, in dunne plakjes gesneden
  • 200 g risottorijst
  • 2 el citroensap
  • 1 l hete kippenbouillon
  • 2 el boter
  • 100 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • zout
  • peper

Daslook

Bereiding

  1. Verwarm de olie en de boter in een soeppan op halfhoog vuur en bak al omscheppend de ui en prei in ± 5 min. zacht. Voeg de rijst toe en roer goed door, zodat elke korrel goed is omhuld door het botermengsel. Schenk het citroensap erbij en laat ± 1 min. meekoken. Schenk er ¼ deel van de bouillon bij en roer regelmatig tot alle bouillon is opgenomen. Voeg weer ¼ deel van de bouillon toe en roer weer tot alles is opgenomen door de rijst. Herhaal dit tot de bouillon op is en in 20-25 min. de rijst beetgaar is.
  2. Doe de daslook erbij en kook ± 2 min. mee. Voeg dan de boter en ¾ deel van de Parmezaanse kaas eraan toe en roer goed.
  3. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Serveer meteen en bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas.

PRODUCTIE TAVERNE AGENCY, HOUSE OF PICTURES | FOTOGRAFIE (CULINAIR) ELLEN SILVERMAN | LIFESTYLE EN STYLING ANNA KERN EN SANNA FYRING LIEDGREN

Lees ook:

Kreeftentartaar met daslookpesto  Daslookpesto Kastanjeblad van peer en bladerdeeg

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht