Pittige peterselie-pasta met garnalen

Anne Bonthuis

17 april 2015

Rob van der Vet

Groentesoep en gekookte wortels, daarvan kennen we peterselie wel. Maar dit oeroude kruid verdient een herkansing. Want in een Italiaanse pasta of koude lentesoep komt zij pas echt goed tot haar recht. Het hele jaar door uit uw eigen moestuin.

Hoofdgerecht voor 4 personen|Bereiden: circa 45 minuten + 30 minuten trekken. Nodig

  • 800 gram grote garnalen, rauw en ongepeld
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, in korte, smalle reepjes
  • 6 eetlepels milde olijfolie (of extra olijfolie)
  • 400 gram linguine (of spaghetti)
  • 2 biologische citroenen
  • 1½ bosje bladpeterselie, fijngesneden
  • 70 gram pecorino, geraspt
  • olijfolie extra vergine, om te besprenkelen

Serveer met citroenschijfjes voor de frisse touch

Bereidingswijze

  1. Pel de garnalen en bewaar de koppen en schillen. Verwijder de darmkanaaltjes en zet de schoongemaakte garnalen terug in de koelkast.
  2. Fruit 1 teentje knoflook met ¼ van de rode-peperreepjes in 6 eetlepels (milde) olijfolie zachtjes glazig.
  3. Voeg de garnalenschillen en -koppen toe. Roer goed om en laat zachtjes een half uur trekken onder af en toe omscheppen.
  4. Zeef de pittige garnalenolie boven een kommetje, druk alle olie eruit en gooi dan de garnalenschillen weg.
  5. Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat uitlekken in een vergiet.
  6. Verhit 2 eetlepels van de garnalenolie in een koekenpan en bak hierin de garnalen net gaar en mooi gekleurd. Houd ze warm tussen twee borden.
  7. Fruit 2 teentjes knoflook en de rest van de rode peper even aan in een grote (anti-aanbak) koekenpan en voeg de uitgelekte pasta toe. Bak omscheppend even aan en doe terug in de lege pastapan.
  8. Schep de peterselie en geraspte pecorino door de pasta en voeg naar smaak nog een lepeltje garnalenolie toe.
  9. Snijd 1½ citroen in plakjes en bak deze in dezelfde koekenpan pan met de rest van de olijfolie even aan.
  10. Serveer de peterselie-linguine met een paar gebakken citroenplakjes en een flinke schep garnalen en besprenkel met wat olijfolie extra vergine. Knijp tot slot nog wat citroensap over het gerecht.

     

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht