Pinot Gris & Blauwschimmelkaas

Anne Bonthuis

30-10-2015 02:39:48

Beroepsborrelaar en connaisseur van het Bourgondische leven Onno Kleyn combineert er lustig op los. Welke Nederlandse jenevers of wijnen vormen een smaakvol duo met welk Nederlands kaasjes?

Jazeker, een heuse blauwschimmelkaas. Maar de Bettine Bleu is toch mild en op en top zuivelig. Hij wordt gemaakt op de Bettinehoeve in het Brabantse Etten-Leur, waar men in 1982 als een van de eersten in Nederland begon met het produceren van geitenkaas. De wijn die erbij komt, is van net zo’n pioniersbedrijfje. Want zeg nu zelf, een heuse pinot gris verwacht je toch niet van Schouwen-Duivenland?

pinotquote

Ouderwetse veredeling van druivenrassen in Duitsland heeft het echter mogelijk gemaakt om in ons klimaat eersteklas wijnen te maken. In 2001 startte Wijnhoeve De Kleine Schorre in de platte Zeeuwse polders, niet als een hobbyproject maar als een serieuze onderneming. Dat proef je! De pinot gris is uitermate geurig en heeft de rondheid die nodig is om samen te gaan met de licht pikante smaak van de blauwe kaas. Ondernemerszin is net zo’n oude Nederlandse traditie als het boeren op het vlakke land.

o_1029742d5a8b6b69-1

Kaas: Bettine Bleu, geitenkaas (Bettinehoeve). Borrel: Schouwen-Duiveland Gris, 2010 (Wijnhoeve De Kleine Schorre). Wijnglas, replica (Menno Kroon). Tafelkleden (Voorhaven 7). Antiek bord en vorkje, privé.

Tekst Onno kleyn | Productie & fotografie Jan Luijk | Assistent & retouche Eric Weber

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Bijgerecht