Groentesoep en gekookte wortels, daarvan kennen we peterselie wel. Maar dit oeroude kruid verdient een herkansing. Want in een Italiaanse pasta of koude lentesoep komt zij pas echt goed tot haar recht. Het hele jaar door uit uw eigen moestuin.
Lunch- of voorgerecht voor 4 personen | Bereiden: circa 35 minuten Nodig
- 5-6 eetlepels olijfolie extra vergine
- 1 eetlepel witte of rode wijnazijn
- versgemalen peper
- zout
- 1 bakje gele cherrytomaatjes
- 1 sjalotje
- 2 ½ deciliter melk
- 2 eieren
- klein bosje peterselie, 25 gram
- 4 dikke sneden oud witbrood, met of zonder korst
- 40 gram boter
- stukje Parmezaanse kaas
- Klop in een kommetje 3 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel wijnazijn en wat peper en zout tot een dressing.
- Snijd de cherrytomaatjes doormidden en halveer een deel nog een keer.
- Snijd dunne halve ringetjes van het sjalotje.
- Meng de tomaat en sjalot door de dressing en zet deze salade koel weg.
- Doe de melk en eieren in een hoge mengbeker en voeg ¾ van de peterselie toe.
- Zet de staafmixer in de beker en meng tot de peterselie fijngemalen is.
- Roer er wat peper en zout door.
- Wentel een snee brood door de kruidenmelk en laat circa een kwart van de melk intrekken. Doe hetzelfde met de andere sneden brood.
- Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag. Laat snel een kwart van de boter in de hete pan smelten en leg er een of twee geweekte sneden brood in. (Afhankelijk van wat past.)
- Bak ze in een paar minuten aan twee kanten bruin.
- Schaaf wat Parmezaanse kaas over de wentelteefjes en bestrooi eventueel met nog wat achtergehouden peterselie en versgemalen peper en zoutvlokken.
- Serveer de wentelteefjes met de tomatensalade.
Geen oud brood in huis? Leg dan vers brood in de oven en laat dat op 100 °C een kwartiertje indrogen.