Peterselie olie

Anne Bonthuis

17 april 2015

Rob van der Vet

Groentesoep en gekookte wortels, daarvan kennen we peterselie wel. Maar dit oeroude kruid verdient een herkansing. Want in een Italiaanse pasta of koude lentesoep komt zij pas echt goed tot haar recht. Het hele jaar door uit uw eigen moestuin.

Voor circa 2 deciliter|Bereiden: circa 10 minuten + doorlopen 2-3 uur.

  • 75 gram peterselie, inclusief dunne steeltjes
  • 1 deciliter druivenpitolie
  • 1 deciliter olijfolie extra vergine

Extra nodig zeef keukenmachine of staafmixer keukenpapier of dunne keukendoek/passeerdoek weckpotje of flesje

Giet de prachtig groene olie in een bewaarpotje

  1. Doe de peterselie in een zeef en overgiet 10 seconden met kokend water. Spoel meteen daarna kort af met koud water.
  2. Knijp de peterselie uit en doe die in de kleine kom van de keukenmachine of mengbeker van de staafmixer.
  3. Giet de helft van de druivenpitolie op de peterselie en pureer.
  4. Giet de andere helft van de druivenpitolie plus de olijfolie erbij en pureer heel fijn.
  5. Hang de zeef boven een kom en splijt voorzichtig het vel keukenpapier tot je 1 fijn laagje overhoudt.
  6. Giet de olie in delen op het papier in de zeef en laat die erdoorheen sijpelen. Dat duurt wel een tijdje, maar wrijf het mengsel er niet door, want dan komt er pulp mee.

Of, voor een extra fijne olie: ‘bevochtig’ het midden van een dunne keukendoek of passeerdoek met wat olijfolie en leg deze in de zeef. Laat hier de kruidenolie doorsijpelen. Let op De kruidenolie is ongeveer 2 weken houdbaar, daarna zal deze verkleuren en smaak gaan verliezen. Gebruik deze olie altijd koud, als smaakmaker.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overige recepten