Noorse haring in tomatensaus

Anne Bonthuis

1 november 2015

De Vikingen zetten hun tanden er al in, maar ook de Noor van het hier en nu eet zijn maaltijd liefst met flinterdun flatbrøt. In Hardanger maken ze dit harde en flinterdunne brood nét weer even anders. En altijd samen. Want het is meteen een goed excuus om elkaar weer eens op te zoeken in deze afgelegen streek rond een van Noorwegens grootste fjorden.

combinatie

| voorgerecht of hapje | voor 4 personen |

 Ingrediënten

  • 4 gezouten haringen
  • 1 deciliter water
  • 50 gram tomatenpuree
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 eeltlepel fijne tafelsuiker
  • 3 eetlepels azijn
  • 1 laurierblad
  • 30 gram geroosterde amandelen
  • 30 gram rozijnen

 Bereidingswijze

  1. Spoel de haringen af met koud water en dep ze droog.
  2. Breng het water met de tomatenpuree, het sjalotje, de suiker, de azijn en het laurierblad al roerend aan de kook.
  3. Laat 10 minuten zachtjes sudderen onder af en toe roeren. Laat de saus afkoelen en voeg de amandelen en de rozijnen toe.
  4. Snijd de haringen in stukjes en meng ze met de saus.
  5. Laat het geheel 2 uur intrekken en serveer met krotakaker en little gem-sla.

Productie Food&Travels | Tekst Jinke Obbema | Fotografie Rob van der Vet | Styling Jan-Willem van Riel |  Bereiding Sander de Ponti  | Receptuur Dosia Brewer Probeer ook deze recepten met Krotakaker. Traditioneel Noors ontbijt Appelgelei Garnalensalade met blauwe kaas FB-recept

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Bijgerecht