Panna cotta met aardbei, citroenverbena en…. Hot Lips

Marloes Blom

3 april 2021

Hot Lips – salvia microphylla – staat prachtig in je tuin, met de felrode bloemetjes die enorm lang doorbloeien. Minder bekend is dat je de bloemetjes ook kunt eten. De Belgische herborist David Van Steenkiste weet dat uiteraard wel, en vertelt er alles over in zijn boek ‘Herbas’. We deelden al eerder het recept voor een oogstrelende focaccia met citrusafrikaan. En reken maar dat je indruk maakt op je gast(en) met deze zomerse panna cotta met aardbei, citroenverbena en als finishing touch Hot Lips bloemetjes…

Panna cotta met aardbei, citroenverbena en Hot Lips

Dessert | 4 personen | 20 minuten + 3 uur opstijven

Ingrediënten

Panna cotta

  • 600 ml room
  • 1 vanillestokje
  • 80 g suiker
  • 8 g geweekte gelatineblaadjes (2 blaadjes)

Aardbeien

  • 400 g aardbeien
  • 50 g suiker
  • enkele blaadjes citroenverbena

Overige

  • enkele aardbeien
  • fijngesneden Hot Lips­bloemetjes
  • enkele blaadjes citroenverbena

panna cotta met hot lips

Bereiding

  1. Schraap met een mesje de vanillezaadjes uit het vanillestokje in de room.
  2. Breng de vanilleroom met de suiker aan de kook en voeg de geweekte gelatine toe.
  3. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Vul vier kleine glaasjes en laat 3 uur opstijven in de koelkast.
  5. Spoel de aardbeien, verwijder het kroontje en snijd ze in vieren.
  6. Warm ze geleidelijk op in een kookpan, samen met de suiker en citroenverbena.
  7. Lepel koud over de panna cotta en werk af met enkele stukjes aardbei, Hot Lips en citroenverbena.

Over David Van Steenkiste

David Van Steenkiste volgde oorspronkelijk een opleiding tot kok, maar ontdekte snel dat zijn roeping elders lag. Met zijn handen in de grond, in de frisse buitenlucht, om precies te zijn. Zijn eerste chef, Nick Coppens, enthousiasmeerde hem tot wildplukken – in parken in Brugge, onder andere. Zo ontdekte Van Steenkiste zijn ware passie. Ervaring bouwde hij in rap tempo op bij restaurant Pure C. Daar maakte hij vele vlieguren en startte in 2016 zijn eigen kruidenbedrijf HERBAS. Daarna nam hij de moestuin van voormalig driesterrenrestaurant Hertog Jan over in het Belgische Zedelgem. Daar kweekt Van Steenkiste nu – volledig biologisch – volop verse kruiden en eetbare bloemen, die hij levert aan horeca in België en Nederland. Wildplukken doet hij trouwens ook nog.

Het boek Herbas – en zelf aan de slag

Met zijn boek wil Van Steenkiste een inkijk geven in de wereld van de meer unieke kruiden – dus niet bijvoorbeeld het gangbare tijm en bieslook. Zoals hij zelf schrijft, ‘Kruiden zijn smaakmakers en bovendien eindeloos divers. Of je er nu soep van maakt of salades, ze infuseert in olie, oplegt in azijn of rookt op de barbecue: kruiden geven elk gerecht een eigen smaak en unieke smoel. En in combinatie met eetbare bloemen worden ze helemaal een lieve lust voor het oog.’ In Herbas lees je hoe je zelf kruiden kunt zoeken, vlakbij huis, en hoe je ze kunt planten. Van Steenkiste stipt per seizoen kort aan wat de kruidentuin op dat moment schaft, en hoe je je handen uit de mouwen kunt steken. Per kruid en bloem geeft hij een handig overzicht van de toepassing, oogst – en waar het lekker bij smaakt. Uiteraard bij de oogstrelende gerechten van de diverse Vlaamse chefs, zoals deze panna cotta. panna cotta met hot lips eetbare kruiden en bloemen Herbas. Kruiden, recht uit de natuur op je bord | David Van Steenkiste | Lannoo | € 25,99 (verschijningsdatum 23 feb 2021) Meer info en bestellen: lannoo.be & bol.com De kruidentuin Herbas bezoeken kan ook, check daarvoor deze site. CREDITS: RECEPT NICK COPPENS | BEELDEN: PIETER D’HOOP & WOUT VAN STEENKISTE (KRUIDEN)

Meer lezen

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Nagerecht