Crème karamel met ingelegde kumquats en kardemom

Marloes Blom

23 december 2019

Crème caramel

Een heerlijke smaakexplosie geeft het, deze crème caramel met kumquats en kardemom. Het kost even tijd, maar dan heb je ook echt iets bijzonders.

Crème karamel met ingelegde kumquats en kardemom

Nagerecht voor 4–6 personen | ± 45 min. + oven ± 35 min. + koud worden ± 5 uur – 1 nacht

Ingrediënten

Voor de karamel

  • 70 g suiker
  • 2 el water

Voor de crème 

  • 1⁄2 vanillestokje
  • 1⁄2 liter melk
  • 3 eieren
  • 95 g suiker

Voor de ingelegde kumquats met kardemom

  • 5 kumquats
  • 2 kardemompeulen
  • 100 g suiker

Ook nodig: 4–6 ovenschaaltjes, ingevet & een grote ovenschaal

Creme caramel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Breng in een kleine pan suiker en water aan de kook. Roer niet, kantel en draai in plaats daarvan de pan om de karamel gelijkmatig te laten kleuren. Karamelliseer tot een mooie gouden kleur. Giet de hete karamel in de ovenschaaltjes en draai ze om de karamel gelijkmatig te verspreiden. Leg de ovenschaaltjes op een hoge bakplaat met bakpapier.
  3. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit. Verwarm de melk met zowel het stokjes als de zaadjes. Laat even trekken.
  4. Klop de eieren met de suiker romig in een kom. Voeg de vanillemelk al roerend toe. Schep eventueel het vel eraf met een lepel of zeef de vloeistof.
  5. Verdeel het mengsel over de gekarameliseerde suiker in de ovenschaaltjes en zet die in de grote ovenschaal in de oven. Voeg kokend water toe zorg dat het water tot ongeveer 3⁄4 van de schaaltjes komt.
  6. Bak ± 35 min. Het mengsel moet gestold zijn, maar nog een beetje wiebelig in het midden. Laat afkoelen en helemaal koud worden in de koelkast, bij voorkeur een hele nacht.
  7. Maak intussen de ingelegde kumquats. Snijd de vruchten in plakjes en breng die samen met de kardemompeulen en de 100 ml water aan de kook. Kook 5 min. en voeg dan de suiker toe. Laat nog 10 min. koken of tot de siroop iets stroperig wordt. Laat afkoelen.
  8. Maak de puddinkjes los met een mes en stort op bordjes. Serveer koud met de kumquats.

CREDITS: RECEPTUUR SUSANNA FYRING LIEDGREN | BEWERKING DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE SUSANNA BLÅVARG

Meer machtige en luchtige heerlijkheden

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Nagerecht