Mosselen met zeekraal

seasons

9 september 2011

  Kus van de kust Wie aan Zeeland denkt, denkt aan mosselen. Mosselen werden hier vroeger op de natuurlijk zandbanken geoogst. Rond 1830 was het echter door overbevissing nodig om de visserij te reguleren. De mosselbanken werden verpacht en de vissers gingen goed voor hun eigen ‘mossellandjes’ zorgen. Zo oogstten zij bijvoorbeeld mosselzaad (hele kleine mosselen) op verschillende plekken van de zeebodem en brachten het naar hun eigen banken. Dit pachtsysteem bestaat nog steeds. Mosselen met zeekraal Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten 2 kilo (Zeeuwse) mosselen 3 eetlepels boter 1 ui, gesnipperd 3 tenen knoflook, grof gehakt 100 milliliter droge witte wijn scheutje Zeeuwse boluslikeur of gembersiroop 200 gram zeekraal Bereiding Maak de mosselen schoon. Gooi kapotte exemplaren en open schelpen die niet dichtgaan weg. Verhit de boter in een (mossel)pan met deksel en bak de ui en knoflook 3 minuten even aan. Voeg de mosselen toe, schenk de wijn en de likeur erbij en voeg de zeekraal toe. Stoom de mosselen afgedekt 6-8 minuten tot ze open staan. Schud de pan tijdens dit stomen af en toe om. Controleer of alle schelpen open zijn en verwijder nog gesloten exemplaren. Serveer met stokbrood.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht