Moestuinrecept: Hollandse groentesoep en soufflé van zoete bietjes

Anne Bonthuis

24 juni 2016

De moestuin van onze tuinvrouw Jeanet Zandbergen wordt steeds rijker en voller. Het is tijd om bonen te leggen en ook de vierde mand gaat meedoen. Van haar oogst maakte ze deze maand heerlijke Hollandse groentesoep met meiraap en een soufflé van zoete bietjes. 

In Seasons 6 lees je meer over alles wat er groeit in de handige moesmanden van Jeanet. Ze vertelt kleurrijk over haar oogst, de moespot van haar kleinzoon Xavier (8), haar fleurige aardappelveldje en haar nieuwe tomatenplek. Ook legt ze uit hoe wisselteelt werkt. Hollandse groentesoep met meiraapjes Ingrediënten voor 8 tot 10 personen:

  • 300 gram bospeen
  • 300 gram meiraapjes
  • 2 rode uien
  • 1 kleine prei
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 2,5 liter groentebouillon
  • 300 gram erwtjes
  • 1 bos platte peterselie, grofgehakt
  • 4 eetlepels citroensap
  • peper en zout

Bereiding (ca. 25 min): Maak de bospeen en de meiknolletjes schoon. Snijd ze in stukjes van ca. 2 cm. Maak de ui en de prei schoon en snijd ze in ringen. Verhit de olie in een diepe pan en fruit de ui met de prei ca. 3 min. Voeg meiraapjes en bospeen toe, en vervolgens de bouillon. Breng aan de kook en laat ca. 10 min. zachtjes koken. Voeg de erwtjes en de peterselie toe en laat nog ca. 5 min. koken. Breng op smaak met citroensap, peper en zout. VELDKEUKEN seasons Soufflé van zoete bietjes met feta en dille Ingrediënten voor 4 kleine soufflés of 1 grote:

    • 2 kleine bietjes, gekookt of geroosterd (ca 200 gram)
    • 3 eetlepels citroensap
    • 75 gram boter
    • 2 eetlepels paneermeel
    • 40 gram bloem
    • 300 milliliter melk
    • 2 takjes dille, fijngehakt
    • 50 gram feta, verkruimeld
    • zout, versgemalen peper
    • 4 eidooiers
    • 4 eiwitten

Bereiding (ca. 20 min. en oventijd ca. 20 min): Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de bietjes in kleine stukjes en pureer ze met het citroensap in een keukenmachine of een staafmixer. Vet de soufflévormpjes in met 1 eetlepel boter en bestrooi met paneermeel. De wanden en bodem moeten met een dun laagje bedekt zijn. Smelt de rest van de boter in een steelpan en doe er de bloem bij. Laat al roerend ca. 1 min. zachtjes bakken tot het wit uitslaat. Voeg al roerend beetje bij beetje de melk toe tot er een gladde saus ontstaat. Laat nog ca. 3 min. zachtjes koken. Voeg de bieten, de helft van de dille en de feta toe en breng op smaak met peper en zout. Klop de eiwitten tot zachte pieken. Klop in een andere kom de eidooiers schuimig. Schep de eidooiers door het bietenmengsel en schep dan heel voorzichtig de eiwitten erdoor. Verdeel het mengsel over de bakjes of in 1 grote vorm en bak in 15-20 min. gaar. Serveer meteen. Souffle oogst 8 1046 overzicht voor tomatenplek ok_0869

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Bijgerecht