Macarons met frambozenganache

seasons

24 januari 2014

frambozenganache

macarons met frambozenganacheTussen duim en wijsvinger, pink iets omhoog. Dat gaat helemaal vanzelf als u dit uiterst delicate Franse koekje richting mond beweegt. Gemaakt van luchtig amandeldeeg en gevuld met een verrukkelijke crème is de macaron de verleidelijkheid ten top. Homemade het smakelijkst. Basisrecept voor de macaronkoekjes (circa 50 stuks, dus voor 25 macarons) Ingrediënten: – 170 gram poedersuiker – 110 gram gezeefd amandelmeel (kant-en-klaar of zelfgemaakt  (zie recept onderaan)) – 90 gram eiwit (circa 3 eieren: 1 eiwit weegt ±33 gram) – 25 gram fijne tafelsuiker – kleurstof (poeder, druppels of pasta) • Zeef de poedersuiker met het amandelmeel in een kom en meng goed. • Klop de eiwitten luchtig en doe er beetje bij beetje de suiker bij. Blijf kloppen totdat het eiwit stijf en glimmend is. • Schep het amandelmengsel door het eiwit. • Voeg de kleurstof toe en meng goed door. • Doe het mengsel in een spuitzak met een gladde mond. • Spuit rondjes van 35 mm doorsnede en van 3-4 millimeter dikte op een bakblik dat met bakpapier is bekleed. • Tik het bakblik een paar keer op het werkvlak zodat belletjes uit het mengsel kunnen ontsnappen. Laat de macarons 45 minuten onafgedekt op kamertemperatuur rusten zodat zich bovenop een dun laagje vormt. Hierdoor zullen de macarons niet barsten 
als ze worden gebakken en krijgen ze een mooi glimmende bovenkant. • Verwarm de oven voor op 125 °C en bak de koekjes onder in de oven in 15-20 minuten gaar. Houd ze in de gaten en zorg dat ze niet bruin worden. De koekjes moeten een lichte bovenkant hebben en gemakkelijk van het bakpapier loslaten. • Neem uit de oven en laat iets afkoelen op het bakblik. Laat verder afkoelen op een rek. frambozenganacheFrambozenganache Ingrediënten: – 100 gram verse of bevroren frambozen – 125 gram witte chocolade, fijngehakt – 25 gram honing – ½ deciliter slagroom – 30 gram poedersuiker • Ontdooi eventueel de frambozen en pureer ze in de keukenmachine of met de staafmixer. • Zeef de zaadjes uit de puree. • Meet 50 gram frambozenpuree af en doe 
dit samen met alle ingrediënten behalve de poedersuiker in een pan. • Verwarm al roerend tot de chocolade is gesmolten. • Neem van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. • Roer de poedersuiker erdoor en schep in een spuitzak. • Laat in de koelkast in 1-1½ uur opstijven. 
De crème moet stijf genoeg zijn om goed tussen de macarons te blijven zitten. • Schep de vulling in een spuitzak en spuit de vulling cirkelgewijs op de onderkant van een koekje. Druk de bodem van een tweede koekje erop. Kies telkens macarons van dezelfde grootte. Zelf amandelmeel maken Heel eenvoudig en een stuk smakelijker dan kant-en-klaar amandelmeel. • 160 gram hele amandelen 
(voor circa 110 gram amandelmeel) • Week de amandelen even in heet water en druk ze uit de velletjes. • Verwarm de oven voor tot 50 °C en droog de amandelen circa 30 minuten. Ze mogen niet bruin worden. • Laat ze iets afkoelen en maal ze fijn in een amandel- of koffiemolen of keukenmachine. • Laat het amandelmeel nog 10-15 minuten drogen in de oven als het resultaat vochtig is. Als amandelmeel te vochtig is, rijzen de macarons niet mooi. Idee en concept Pia Krøyer/Linnea Press Tekst Christina B. Kjeldsen/Linnea Press Nederlandse bewerking Dosia Brewer Fotografie Heidi Lerkenfeldt/Linnea Press

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Nagerecht