Kruidige focaccia met biet en rozemarijn

Marloes Blom

17 oktober 2019

focaccia

Focaccia’s: lekker als lunch, maar ook als diner. Samen met een soepje bijvoorbeeld. Hier een kruidige variant met biet en rozemarijn!

Kruidige focaccia met biet en rozemarijn

Lunch voor 6-8 personen | ± 50 min. + rijstijd ± 2 uur + oventijd ± 20 min.

Ingrediënten

  • 1 zakje gist
  • 1 tl suiker
  • 400 ml lauwwarm water
  • 500 g bloem
  • 2 tl zout
  • 2 el olijfolie
  • 3 kleine verschillend gekleurde bietjes
  • 3 el witte balsamicoazijn
  • zeezoutvlokken om te bestrooien
  • 5 takjes rozemarijn
  • 1 bol mozzarella in stukken

focaccia

Bereiding

  1. Doe de gist met de suiker en 100 ml lauwwarm water in een kommetje en laat ca. 10 min. staan totdat zich belletjes vormen.
  2. Meng de bloem met het zout en de fijngehakte naaldjes van 1⁄2 takje rozemarijn in een kom.
  3. Doe het gistmengsel en de rest van het water bij de bloem en kneed dit in ca. 10 min. tot een zacht deeg.
  4. Vet een kom in met een beetje van de olijfolie, doe het deeg erin en laat afgedekt ca. 1 uur rijzen of totdat het volume is verdubbeld.
  5. Schil intussen de bietjes en snijd ze in parten. Kook ze elk in een aparte pan in een laagje water met 1 el balsamicoazijn en 1⁄2 takje rozemarijn in ca. 25 min. gaar. Laat uitlekken en afkoelen.
  6. Bekleed een bakblik met bakpapier en bestrijk met wat olijfolie.
  7. Neem het deeg uit de kom en druk uit tot een ovaal van ca. 20×30 cm.
  8. Laat afgedekt ca. 30 min. rijzen op een warme plek.
  9. Bestrijk het deeg ruim met olijfolie en verdeel er de naaldjes van 1 takje rozemarijn in plukjes en wat zout- vlokken over en vouw het deeg in drieën. Druk weer uit tot een iets kleiner ovaal.
  10. Druk de biet in een mooi patroon in het deeg en verdeel er de rest van de rozemarijn in kleine plukjes over. Bedruppel met extra olie en bestrooi met wat zeezout. Laat ca. 30 min. afgedekt rijzen.
  11. Verwarm de oven voor op de hoogste stand (het liefst 230°C) en bak de focaccia in ca. 20 min. gaar.
  12. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen. Geef er de mozzarella bij.

CREDITS: FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR | STYLING PAULA SCHOUTEN | RECEPTUUR DOSIA BREWER | BEREIDING YVONNE JIMMINK

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Lunchgerecht