Aardappel-ui-plaattaart met pittige oude kaas

Marloes Blom

6 maart 2021

aardappel-ui-plaattaart

Deze heerlijke plaattaart maak je met pittige oude kaas, bijvoorbeeld van ambachtelijke kaasmakerij Kaaslust. Tip: bewaar een stuk(je) – als leftover smaakt ie ook uitstekend…

Aardappel-ui-plaattaart met pittige oude kaas

Lunchgerecht voor 6-8 personen of 4 personen met leftovers | ± 50 min. + rusten 30 min. + oven 50 min.

Ingrediënten voor het deeg

  • 200 g bloem
  • 80 g koude boter, in blokjes
  • 1 ei
  • snuf zout
  • scheutje melk

Ingrediënten voor de vulling

  • scheutje olijfolie
  • 750 g uien, in halve ringen van ongeveer 1⁄2 cm dik
  • 3 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 2-3 takjes tijm
  • 1 kg vastkokende aardappels
  • 500 g volle kwark
  • 150 g Kaaslust Bio overjarig + extra voor erover, geraspt
  • 3 eieren
  • zout en versgemalen peper

aardappel-ui-plaattaart

Bereiding

  1. Meng voor het deeg de bloem en het zout in een kom. Snijd met twee messen de boter heel klein door de bloem. Kneed het ei en een scheutje melk er snel door en vorm tot een soepel deeg.
  2. Leg het deeg in een kom of schaaltje met een bord erover (dat is milieuvriendelijker dan om het in plasticfolie te wikkelen) en laat het zo een halfuur rusten in de koelkast.
  3. Doe de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit daarin de uien en de knoflook met een snuf zout en de takjes tijm langzaam in ongeveer 30 min. heel zacht op laag vuur. Haal aan het eind de takjes tijm eruit.
  4. Breng intussen een pan met ruim licht gezouten water aan de kook. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van ongeveer 3 millimeter dik. Was ze en kook ze een paar min. of tot de eerste hardheid eraf is. Kook ze niet te lang! Laat ze uitlekken en wat afkoelen.
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  6. Klop in een kom de kwark door de eieren en roer er de geraspte Bio overjarig door.

CREDITS: TEKST, FOTOGRAFIE EN RECEPT ANNA RUBINGH Anna Rubingh bedacht dit recept speciaal voor Seasons. De reportage over de historische zuivelfabriek Kaaslust – en meer recepten – vind je in Seasons februari. Bestel ‘m via de webshop eenvoudig online. Verder in deze Seasons: * Puur genieten van de eerste bloeiers * Koken met knol, raap & pastinaak * Binnenkijken in een beauty van een barn * Wandelen door het Friese veen en langs de Drentsche Aa * Tuinklusjes op de grens van winter en voorjaar * Schrijver Monique van Orden over leven in een tiny house * Stylen met de mooiste (botanische) tulpem

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Lunchgerecht