Januari bloemkoolmaand: vegetarische fish-and-chips van bloemkool

Laurence Talet

12 januari 2019

vegetarische fish-and-chips

De hele maand januari deelt de redactie van Seasons haar favoriete bloemkoolrecepten. Dit keer een gezonde variant op fish-and-chips, namelijk vegetarisch en van bloemkool. Het recept komt uit het boek ‘The Green Kitchen at home’. Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

voor de bloemkoolvis:

  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 ui, gepeld
  • 1 prei, boven- en onderkant verwijderd, afgespoeld
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 middelgrote bloemkool (600 g), stronk en roosjes
  • 1 courgette (250 g)
  • 2 scharreleieren
  • 120 g amandelmeel
  • 150 g hüttenkäse
  • geraspte schil van 1 grote citroen zonder waslaagje
  • ½ tl zeezout

voor de patat:

  • 1 kg krieltjes, schoongeborsteld
  • 2 el extra vierge olijfolie

voor de tartaarsaus:

  • 2 el kappertjes, uitgelekt
  • 3 el fijngesneden verse bladpeterselie
  • 250 ml yoghurt
  • sap van 1 citroen
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

opdienen met:

  • verse bladpeterselie
  • partjes citroen

extra:

  • bakpapier
  • foodprocessor

vegetarische fish-and-chips

Bereiding:

  1. Verwarm de oven, op heteluchtstand, voor tot 200 °C (gasstand 6) en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  2. Verhit de olie voor de bloemkoolvis in een grote koekenpan op middellaag vuur. Snipper de ui en prei en hak de knoflook fijn.
  3. Doe in de pan en fruit ongeveer 15 min. of tot de ui en prei zacht zijn. Haal van het vuur en zet weg.
  4. Snijd intussen de bloemkool in grove stukken en hak in de foodprocessor fijn tot het mengsel de textuur heeft van grove broodkruimels. Zet weg.
  5. Rasp de courgette, knijp overtollig vocht eruit (als het goed is, houd je ongeveer 130 g geraspte courgette over) en zet weg.
  6. Breek de eieren in een grote mengkom en klop los. Voeg de gefruite groenten toe, de bloemkool, courgette en de rest van de ingrediënten voor de bloemkoolvis. Roer door elkaar.
  7. Doop twee lepels in heet water en schud overtollig water eraf. Schep een volle eetlepel uit het bloemkoolmengsel en schep dit een paar keer van de ene op de andere lepel tot je een gladde quenelle (langwerpig balletje) hebt. Of gebruik je handen en maak mooie balletjes. Leg op een van de bakplaten. Herhaal met de rest van het mengsel.
  8. Maak de patat. Snijd de aardappels in vieren, dep droog met keukenpapier en leg op de tweede bakplaat.
  9. Besprenkel met de olie, bestrooi met zout en peper en schep om.
  10. Zet de bloemkoolvis en de patat tegelijk in de oven. Bak 25-­30 min. tot alles gaar, goudkleurig en knapperig is. Snijd intussen de kappertjes grof en doe in een klein schaaltje.
  11. Voeg de rest van de ingrediënten voor de tartaarsaus toe, bestrooi met zout en peper en roer door elkaar.
  12. Dien de bloemkoolvis op met de patat en een schep tartaarsaus. Bestrooi met peterselie en knijp er wat citroensap over.

Beeld: okokrecepten.nl Recept: The green kitchen at Home, ISBN 9789023015437, uitgegeven door Becht

Lees ook:

Garnalensalade met blauwe kaas Aardappeltartiflette met Messekleverkaas Ravioli gevuld met rode biet, met gerookte ricotta en maanzaad

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht