Januari bloemkoolmaand: pittige bloemkoolcurry met kousenband

Laurence Talet

22 januari 2019

bloemkoolcurry

Gobi ko alu, cauliflower with potato curry a traditional nepali/indian/pakistani/ cuisine

De hele maand januari deelt de redactie van Seasons haar favoriete bloemkoolrecepten. Vandaag deelt coördinator eindredactie Heleen Bos haar vegetarische recept: een pittige bloemkoolcurry met kousenband. Heleen over haar lievelingsrecept met bloemkool: “Een heel eenvoudig te maken curry, waarbij je eigenlijk alleen de groenten maar hoeft te snijden, en af en toe in de pan roert. Het gerecht maakt zichzelf. Het recept heb ik door de jaren heen steeds wat aangepast en dit is tot nu de lekkerste variant. Het gerecht heeft Surinaamse roots, maar ik gebruik Indiase kerrie omdat ik van spicy houd. Een heerlijke curry en een aanrader voor de koude dagen!” Hoofdgerecht (4-6 personen) Bereidingstijd ca. 45 min.

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool
  • 1 kg vastkokende aardappelen of krieltjes
  • scheut olijfolie
  • 2-3 tenen knoflook
  • 1 tl sambal
  • kousenband (eventueel te vervangen door sperziebonen)
  • 3 tl pittige kerrie

bloemkoolcurry Fotografie: iStock

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen, was en snijd in grove blokjes.
  2. Maak de bloemkool schoon en deel op in roosjes.
  3. Snijd de kousenband in stukken van ca. 5 cm.
  4. Schenk een flinke scheut olijfolie in een braadpan of hoge koekenpan met deksel.
  5. Snijd of pers de knoflook fijn en doe deze samen met de sambal en de kerriepoeder bij de olie.
  6. Verwarm heel zacht de olie tot er een pasta ontstaat van de kerrie, sambal en olie.
  7. Doe de aardappelblokjes in de pan en roer de kerriepasta erdoor.
  8. Voeg een kopje water toe zodat er een flinke bodem water in de pan staat. Laat op een laag vuur sudderen.
  9. Voeg na ca. 10 min. de bloemkool en de kousenband toe.
  10. Doe het deksel op de pan en laat heel zacht gaar sudderen. Schep regelmatig om. Voeg eventueel nog wat water toe zodat de groenten nooit droog staan tot ze gaar zijn.
  11. Strooi wat verse, fijngesnipperde koriander over de curry.

Lekker met papadum. En met rijst natuurlijk, als je de curry als hoofdgerecht serveert.

Koken met kousenband

Kousenband wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken. Onder andere in roti, waarop dit recept een vrije variant is. De lange groene peulen kunnen wel een meter lang worden. Let bij het kopen van kousenband op dat de peulen stevig en groen zijn. Kousenband is goed te vervangen door gewone sperzieboontjes, maar de smaak is wel anders; kousenband is wat pittiger. Dit kun je opvangen door bijvoorbeeld wat meer sambal toe te voegen of te kiezen voor een pittiger kerrie. Alles naar eigen smaak en voorkeur!

Lees ook:

Januari bloemkoolmaand: geroosterde bloemkool met tomaat, dille en kappertjes Bloemkoolrecept: tempura van bloemkoolroosjes Januari bloemkoolmaand: bloemkoolrijst

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht